Tubulointerstitiell nefritt er en betennelse som omfatter nyretubuli og støttevevet (interstitiet) i nyrene.

Tubulointerstitiell nefritt brukes vanligvis om betennelse som ikke er forårsaket av bakterier, men av en immunologisk eller toksisk reaksjon på legemidler (75 prosent av tilfellene). Når betennelsen er utløst av bakterier, kalles den nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt).

Sarkoidose kan også gi en akutt interstitiell nefritt. Tilstanden er oftest akutt og med lite plager bortsett fra at en del pasienter samtidig får reaksjon i huden i form av utslett og kløe. Nyrefunksjonen kan svekkes og dette påvises ved stigning i serumkreatinin i blodprøve. I urinen kan man i mikroskop finne røde og hvite blodceller, og hvite blodcellesylindere. Av og til må man ta biopsi av nyren for å kunne stille en sikker diagnose.

Tilstanden går oftest tilbake i løpet av uker hvis årsaken fjernes. Behandlingen består oftest av kortikosteroider ved immunologisk utløst reaksjon. Ved nyrebekkenbetennelse brukes antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg