Thymus.

Thymus. Figuren viser hvor thymus er plassert i kroppen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Et tymom er en svulst som vokser ut fra thymus. Tymomer er forholdsvis sjeldne. De fleste tymomer er godartede, men de kan bli lokalavanserte og vanskelig å fjerne kirurgisk.

Faktaboks

Uttale
tymˈom
Etymologi
av thymus og gresk -oma, ‘svulst’

Omlag 40 prosent av pasienter med tymom utvikler en helt påfallende økt tretthet i muskulaturen, såkalt myasthenia gravis, som et paraneoplastisk syndrom. Det er ofte dette som fører til at tymomet oppdages.

Behandlingen av tymom er radikal kirurgisk fjerning, hvis det er mulig. Supplerende strålebehandling er aktuelt hvis man er usikker på om alt er fjernet, og særlig hvis det foreligger mistanke om eller påvises kreftutvikling i svulsten (thymuskarsinom). Behandling med cellegift forsøkes, ofte i kombinasjon med strålebehandling, ved avansert thymuskarsinom.

Prognosen er god for godartede tymomer. 70–90 prosent av pasientene er i live etter ti år, avhengig av utbredelsen primært. Prognosen er også ganske god ved thymuskarsinom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg