urinprøve

Artikkelstart

Urinprøve er en prøve av urinen for undersøkelse (urinundersøkelse). Prøven tas så renslig som mulig. Området rundt urinrørsåpningen bør være rengjort. Hos kvinner sees ofte tilblanding av celler fra skjeden. Dette kan unngås ved at en bomullsdott plasseres i skjedeåpningen ved prøvetaking. Ved toglassprøve undersøkes den første porsjonen, mens man ved midtstrømsprøve skiller ut den mellomste porsjonen.

Ofte vil man ta en prøve uten at det er gjort spesielle foranstaltninger, men ved enkelte undersøkelser må det gjøres spesielle forberedelser.

Urinprøve for mikroskopi og stiks bør tas fra morgenurinen fordi urinen da er mer konsentrert og derfor inneholder flere formede bestanddeler, og fordi høy fysisk aktivitet kan påvirke utskillelse av enkelte stoffer.

Ved taking av urinprøve til bakteriologisk undersøkelse bør urinen ha stått en tid i urinblæren (vanligvis 4 timer). For å unngå forurensing burde urinrørsmunningen vaskes før takingen, såkalt vaskeprøve. Urinprøven som leveres, bør være fersk siden bakterieveksten er betydelig selv kort tid etter takingen. Det er sjelden at det er behov for at urinprøven tas ved at et tynt kateter føres opp i blæren, eller ved punksjon av blæren gjennom huden med en tynn nål (blæren må da være godt fylt).

For enkelte undersøkelser må urinsamlingen foregå over en viss tid, oftest 24 timer. Dette brukes for å få et nøyaktig mål på mengde av utskilte stoffer over tid, for eksempel albumin eller kreatinin. Det brukes blant annet for å bedømme nyrefunksjonen. Samlingen starter etter at blæren er tømt så fullstendig som mulig på toalettet om morgenen. Tidspunktet noteres. Deretter samles all urin som kommer i løpet av dagen, i en samledunk. Den urinen som blir latt om natten og ved første vannlating påfølgende morgen, skal også med. Ved vannlatingen om morgenen bør blæren tømmes så godt som mulig, og tidspunktet noteres. Den totale mengde urin måles nøye opp, og samletiden angis på minuttet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg