urinmikroskopi

Urinmikroskopi er en undersøkelse av sedimentet (bunnfallet) i sentrifugert urin med mikroskop. Urinmikroskopi er viktig i diagnostiseringen av nyresykdommer, og det er i tillegg en enkel og billig undersøkelsesform. Etter at urinen er sentrifugert, tilsettes sedimentet fargevæske slik at formede bestanddeler lettere sees ved mikroskopi. Vanligvis brukes forstørrelse fra 100–400 ganger.

Plateepitel

I urinsedimentet vil det nesten alltid være litt plateepitel. Mye plateepitel sees av og til i urinen fra kvinner, og det kommer da ofte fra skjeden. Det kan vanskeliggjøre tolkningen, og ny prøve er ofte ønskelig.

Hvite blodceller

Patologiske bestanddeler er hvite blodceller (leukocytter, pussceller), som vanligvis skyldes infeksjon i urinblære (blærekatarr) eller urinveier (urinveisinfeksjon). Hvite blodceller deles inn i to typer; vanlige leukocytter og glitterceller. Glitterceller er muligens eldre leukocytter, og sees spesielt ved infeksjoner i øvre urinveier. Navnet kommer av at det ser ut som cellene glitrer ved urinmikroskopi.

Røde blodceller

Røde blodceller skal heller ikke normalt være til stede i urinen, men sees ved infeksjoner, ved glomerulonefritt og ved svulster i nyre og urinveier.

Sylindere

Sylindruri.

Sylindruri. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Sylindere i urinen (sylindruri) sees ved en del nyresykdommer. De er avstøpninger fra nyrenes små utførselsganger (tubuli). De hyaline sylinderne, som inneholder et spesielt protein kalt Tamm-Horsfall-protein utskilt fra tubulusceller, sees også i begrenset mengde hos nyrefriske.

Store mengder sees ved nyresykdom, i særlig grad ved glomerulonefritt. Sylindere kan også bestå av celler, for eksempel røde blodcellesylindere som er karakteristisk for glomerulonefritt, hvite blodcellesylindere som sees ved kronisk pyelonefritt, og nyreepitelsylindere som sees ved flere forskjellige akutte nyresykdommer. Kornete sylindere sees særlig hos kronisk nyresyke, og består av en kornet grunnsubstans med mulig ødelagte cellerester. Ved mer alvorlig nyresykdom sees vokssylindere, som har et helt glatt stearinlyslignende utseende. De inneholder spesielle typer proteiner.

Protein/kolesterol

Ved svær proteinutskillelse i urinen, som ved nefrotisk syndrom, skilles det samtidig ut kolesterol og fettlegemer. I polarisert lys ved urinmikroskopi vil disse få et spesielt utseende som kalles lipoidkors. Dette ser man aldri i normal urin.

Bakterier

Bakterier er vanskelig å bedømme ved urinmikroskopi fordi det etter kort tid blir betydelig bakterieovervekst.

Sopp

Ved soppinfeksjon i skjeden vil man kunne se soppelementer i urinen.

Krystaller

Videre undersøkes urinen for forekomst av krystaller, som kan forekomme normalt, men også være diagnostisk for enkelte sjeldne tilstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg