Urinmikroskopi er en undersøkelse av sedimentet (bunnfallet) i sentrifugert urin med mikroskop. Urinmikroskopi er viktig i diagnostiseringen av nyresykdommer, og gir oss et innblikk i sykelige prosesser som kan forekomme i nyrene og urinveiene – både akutte og kroniske. Undersøkelsen er en enkelt tilgjengelig og billig undersøkelsesform. Etter at urinen er sentrifugert, tilsettes sedimentet fargevæske slik at formede bestanddeler lettere sees ved mikroskopi. Vanligvis brukes ren morgenurin, som undersøkes med en forstørrelse fra 100–400 ganger.
Urinmikroskopi tar sikte på å identifisere tilstedeværelse av ulike celletyper, sylinderstrukturer og eventuelt krystaller i urinen. Funn eller fravær av disse elementene vil kunne gi informasjon om hvilken bakenforliggende sykdomsprosess som forårsaker skaden og hvilken anatomisk struktur i nyren eller urinveiene som er skadet.
Urinstiks brukes oftest som en forundersøkelse før man går videre med mikroskopi. Urinstiks er svært sensitiv for blod, hvite blodceller, albumin og bakterier. En negativ urinstiks indikerer dermed at urinmikroskopi vil være normal. Utslag på urinstiks derimot bør alltid verifiseres med urinmikroskopi for å kartlegge elementene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.