Hånd som holder en vaginalring
Vaginalring
Hånd som holder en vaginalring
Av /Shutterstock.

Vaginalring er en legemiddelform som settes direkte inn i skjeden (vagina). Vaginalringen er en bøyelig ring som er rundt 5–6 cm i diameter. Den består av et nettverk av polymerer der virkestoffene (legemidlene) er jevnt fordelt.

Vaginalring er et depotpreparat der virkestoffene frisettes gradvis over lengre tid. Polymerene som danner selve ringen forblir derimot uforandret og ringen må tas ut når behandlingsperioden er over.

Bruk

En vaginalring settes inn ved at den klemmes sammen og føres inn i skjeden. Når ringen slippes, vil den utvide seg og holde seg på plass uten å falle ut. Det vanligste eksempelet på en vaginalring er prevensjonsringen eller p-ringen som inneholder kjønnshormonene østrogen og gestagen. En p-ring avgir disse hormonene over 3–4 uker som er vanlig lengde for en menstruasjonssyklus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg