Vaksinasjonsencefalitt er hjernebetennelse (encefalitt) som oppstår etter vaksinering og er en tilstand forekommer meget sjelden. Tidligere var encefalitt med ulike nevrologiske manifestasjoner en sjelden komplikasjon etter koppevaksinasjon. I dag sees encefalitt en meget sjelden gang etter vaksinering mot kikhoste.

Faktaboks

Uttale
vaksinasjˈonsensefalitt

Sikre tall over hvor hyppig denne bivirkningen forekommer finnes ikke, men summen av en rekke undersøkelser kan tyde på at det gjennomsnittlig forekommer ett encefalittilfelle per en million vaksinerte. Det er ikke helt sikkert avklart om det forekommer varig nevrologisk skade. I alle tilfeller er risikoen for encefalitt og andre nevrologiske bivirkninger i forbindelse med sykdommen kikhoste langt høyere. Det har også forekommet tilfeller av encefalitt og encefalittlignende sykdomsbilder med tidsmessig relasjon til vaksinering mot kusma (parotitt), meslinger og gul feber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg