gul feber

Gul feber, infeksjonssykdom som forekommer i et belteformet område tvers over Afrika og i områder i Mellom-Amerika og Sør-Amerika, men ikke i Asia. Det er ikke kjent at nordmenn noensinne har pådratt seg gul feber under opphold i gulfeberområder. Opprinnelig forekom gul feber bare i Afrika, men sykdommen ble ført til den nye verden med slavetransportene. Gul feber klassifiseres vanligvis som en viral hemoragisk feber.

Faktaboks

Også kjent som

febris flava, gulfeber

Årsak

Sykdommen skyldes et flavivirus og overføres med mygg av slekten Aedes. Smitte med mygg fra infiserte aper er viktigst for spredning av sykdommen, men overføring fra mennesker med gul feber forkommer også. Epidemier oppstår når mange infiserte aper oppholder seg nær byområder. Myggbekjempelse og andre tiltak har ført til at gul feber er langt mindre utbredt enn tidligere.

Symptomer

Sykdomsbildet varierer fra lette sykdomsmanifestasjoner til et bilde preget av alvorlig leverbetennelse og blødninger, og ofte med affeksjon av organer som hjerte, nyre og hjerne.

Behandling og vaksine

Vi har ingen effektiv behandling, og mortaliteten kan være over 50 % ved fullt utviklet sykdom. Det finnes en effektiv vaksine som består av levende svekket virus, og mange land krever at man er vaksinert før innreise. Primærvaksinasjonen skal være foretatt minst 10 dager før innreise i områder hvor gul feber forekommer. Immuniteten etter vaksinasjon varer i minst 10 år.

Kommentarer (1)

skrev O H Fløene

Sitat: "Det er ikke kjent at nordmenn noensinne har pådratt seg gul feber under opphold i gulfeberområder"- Eg går her ut frå at ein meiner i 'nyare tid' - elles så kan denne dødsinnførsla frå kyrkjeboka for Eide sokn i Hommedal prgj (Aust- Agder)"slå ihel" sitatet. (Sjå dødsfall 11/4-1889, 2. line ovanfrå]Kildeinformasjon: Aust-Agder fylke, Eide i Hommedal, Ministerialbok nr. A 3 (1885-1916), Døde og begravede 1888-1889, side 105. Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=39025&idx_id=39025&uid=ny&idx_side=-91Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb10411104112091.jpg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg