Vareniklin er et legemiddel som brukes ved røykeavvenning. Det virker ved å binde seg til de samme reseptorene i hjernen som nikotin, men uten å gi de samme effektene.

Virkningsmekanisme

Vareniklin binder seg til og aktiverer spesifikt én type reseptor i hjernen. Nikotin binder seg også til disse reseptorene, men vareniklin binder seg sterkere enn nikotin. Disse reseptorene vil derfor være opptatt av vareniklin når nikotin prøver å binde seg til dem. Vareniklin gir derimot ikke den samme effekten som nikotin. Ved inntak av nikotin vil pasienten derfor ikke oppleve den samme belønningseffekten. Vareniklin gir imidlertid tilstrekkelig stimulering av reseptorene til å lindre røyketvang.

Bruk

Vareniklin brukes ved røykeavvenning. Behandlingen starter normalt én til to uker før en fastsatt dato for røykeslutt. Ved oppstart av vareniklin trapper man opp til en vedlikeholdsdose og anbefalt behandlingslengde er totalt 12–24 uker.

Vareniklin har blitt solgt under handelsnavnet Champix i Norge. Sommeren 2021 valgte Statens legemiddelverk å innføre salgsstopp av Champix. Dette skyldtes at det ble funnet for høye nivåer av forurensningen N-nitrosovareniklin i enkelte tabletter av Champix, som er et mulig kreftfremkallende middel.

Bivirkninger

Noen av de vanligste bivirkningene ved bruk av vareniklin er kvalme, hodepine, søvnproblemer (insomni) og unormale drømmer. I tillegg kan man få abstinenssymptomer fra røykeslutt.

Det er også registrert flere tilfeller hvor pasienten har opplevd psykiske reaksjoner. Det kan imidlertid være vanskelig å vite om slike reaksjoner skyldes vareniklin eller røykeslutt i seg selv, men pasienten bør likevel kontakte lege.

Forsiktighetsregler

På grunn av mulige psykiske reaksjoner som bivirkning bør forsiktighet utvises hos pasienter med tidligere psykiatrisk sykdom. I tillegg anbefales det å unngå å kjøre bil før pasienten har prøvd legemiddelet i noen dager, da vareniklin kan forårsake svimmelhet og redusert bevissthet (døsighet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg