Ventilasjonsbag, ballonglignende pose eller tykkvegget ballong som ved å klemmes sammen skaper et overtrykk som brukes ved overtrykksventilasjon under generell anestesi, ved hjertestans eller innen intensivmedisin. Ventilasjonsbag kan også brukes hos pasienter som puster av seg selv (spontanventilerende pasienter), og den fungerer da som et gassreservoar (under gassnarkose, ved avvenning fra respirator).

Det finnes to prinsipielt forskjellige hovedtyper:

En tynnvegget ventilasjonsbag av gummi eller kunststoff som holdes oppblåst av en kontinuerlig gasstilførsel, og som vanligvis brukes i forbindelse med generell anestesi.

En tykkvegget, selvekspanderende ventilasjonsbag av gummi eller plast som trekker gass inn fra et reservoar eller fra omgivelsene, vanligst innen akutt- og intensivmedisin. En norsk ventilasjonsbag av denne typen (Lærdals bag, etter nordmannen Åsmund Lærdal (1913–1981)) har fått en verdensomspennende utbredelse.

En ventilasjonsbag er lett å transportere. Den er hygienisk og kan gi 100 % oksygen hvis man kobler den til en oksygenflaske. Bruk av ventilasjonsbag har ingen ulemper hvis den brukes av fagpersonell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.