Ventilasjonsbag er en ballonglignende pose eller tykkvegget ballong som ved å klemmes sammen skaper et overtrykk som brukes ved overtrykksventilasjon under generell anestesi, ved hjertestans eller innen intensivmedisin. Ventilasjonsbag kan også brukes hos pasienter som puster av seg selv (spontanventilerende pasienter), og den fungerer da som et gassreservoar (under gassnarkose, ved avvenning fra respirator).

Hovedtyper

Det finnes to prinsipielt forskjellige hovedtyper:

En tynnvegget ventilasjonsbag av gummi eller kunststoff som holdes oppblåst av en kontinuerlig gasstilførsel, og som vanligvis brukes i forbindelse med generell anestesi.

En tykkvegget, selvekspanderende ventilasjonsbag av gummi eller plast som trekker gass inn fra et reservoar eller fra omgivelsene, vanligst innen akutt- og intensivmedisin. En norsk ventilasjonsbag av denne typen (Lærdals bag, etter nordmannen Åsmund Lærdal (1913–1981)) har fått en verdensomspennende utbredelse.

Fordeler

En ventilasjonsbag er lett å transportere. Den er hygienisk og kan gi 100 % oksygen hvis man kobler den til en oksygenflaske. Bruk av ventilasjonsbag har ingen ulemper hvis den brukes av fagpersonell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg