Intensivmedisin
Utstyr på intensivavdeling på sykehus. Overvåking av vitale organers funksjon er av stor viktighet i intensivmedisin. På intensivavdelinger er det vanlig å overvåke hjertets rytme og puls, blodtrykk og variasjoner av dette, luftstrømningen ut og inn av lungene samt oksygenmetningen i blodet. Hos enkelte pasienter er det også viktig å overvåke hjernefunksjon og trykk inne i skallen.
Intensivmedisin
Av /Shutterstock.

Intensivmedisin er den delen av medisinen hvor hovedvekten ligger på behandling av pasienter med akutt og livstruende svikt i ett eller flere av kroppens organsystemer, for eksempel lungesvikt, hjertesvikt, leversvikt, svikt i immun- eller koagulasjonssystemet. Intensivmedisin brukes også om behandling som tar sikte på å hindre at organsvikt som allerede er oppstått gir ytterligere skade av andre organer. I tillegg overvåkes ofte pasienter med sykdommer eller skader hvor risiko for utvikling av slik organsvikt er stor.

Medisinske årsaker

De vanligste årsakene til at det oppstår behov for intensivmedisinsk behandling eller overvåking hos voksne og større barn er:

  • større skader, som for eksempel trafikkulykker, fallskader, skuddskader
  • organsvikt etter store, kompliserte operasjoner, som for eksempel store hjerte-, kar- og lungeoperasjoner, store bukoperasjoner
  • alvorlige infeksjoner, som for eksempel sepsis og septisk sjokk

Behovet for intensivbehandling av barn i nyfødtperioden oppstår ofte i forbindelse med alvorlige medfødte sykdommer, lungesvikt ved for tidlig fødsel (IRDS) og ved infeksjoner.

Avdelinger i sykehus

Intensivbehandling og intensiv overvåking foregår oftest på intensivavdelinger, men også på postoperative avdelinger eller spesielle overvåkingsavdelinger.

Personal

Intensivmedisin er i Norge (2007) ingen formell legespesialitet. På de fleste norske sykehus er anestesileger primært ansvarlige for den intensivmedisinske behandlingen. På regionsykehusene kan leger fra andre spesialiteter ha hovedansvaret for intensivbehandling av spesielle pasientgrupper. Intensivbehandling er et lagarbeid, hvor leger fra flere forskjellige spesialiteter samarbeider om utredning, diagnose og behandling.

Intensivmedisin er sterkt preget av avansert teknologisk behandling og elektronisk overvåking, og stiller store krav til personalets kunnskap og erfaring. Det finnes en egen spesialutdanning i intensivmedisin for sykepleiere, og et eget utdanningsprogram for leger er etablert innen Skandinavia. Da intensivavdelinger på grunn av avanserte behandlingstilbud, komplisert utstyr og mange svært dårlige pasienter er meget arbeidsintensive, er antall leger og sykepleiere per pasient på intensivavdelinger vesentlig høyere enn på vanlige sengeavdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg