Ventrikkelretensjon er en tilstand med forsinket tømning av magesekken og dermed vedvarende uvanlig mye innhold av væske og matrester.

Faktaboks

Etymologi
av ventrikkel og latin retinere, ‘holde igjen’
Også kjent som
mageatoni

Årsaker

Veggen i magesekken består av et sirkulært og et langsgående lag av muskler som til sammen gjør at magesekken både kan elte maten og tømme den ut i tolvfingertarmen. Den har dessuten evne til å utvide seg, og dermed fungere som reservoar etter større måltider.

Dersom denne muskelaktiviteten opphører, blir magen isteden en slapp sekk som bare utvider seg passivt etter måltider, uten å tømme seg. Etterhvert blir den fylt av væske og ufordøyde matrester. Dette kan skje i forbindelse med sykdommer som rammer nervene som forsyner magesekken, for eksempel ved diabetes, ved alvorlige infeksjoner annen alvorlig sykdom eller større operasjoner. Et lignende sykdomsbilde kan oppstå ved mekanisk hindret avløp fra magesekken, for eksempel ved arr etter magesår med skrumpning eller ved svulster som stenger for tømningen.

Symptomer

Pasienten klager over kvalme og oppfylthet etter måltider. Av og til kan man kaste opp halvfordøyde matrester.

Diagnostikk

Som regel sees tilstanden hos pasienter på sykehus, og gastroskopi vil påvise uvanlig store mengder væske eller matrester i magesekken. Røntgenundersøkelser vil også vise ventrikkelretensjon som utvidet magesekk med innhold.

Behandling

I blant kan man behandle grunnsykdommen som forårsaker problemet. I andre tilfeller kan legemidler som stimulerer muskelaktiviteten hjelpe. Noen ganger må man tømme magesekken ved hjelp av en slange som føres ned gjennom halsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg