vestibulospinale reflekser

Vestibulospinale reflekser, reflekser basert på nervebaner fra balanseorganet via balansenerven og vestibulariskjerner i hjernestammen til ryggmargen, og som aktiverer musklene i overkropp, armer og ben.

Faktaboks

Etymologi
av vestibulum og spinal, ‘ryggmarg’

De vestibulospinale refleksene sørger for at kroppen opprettholder balansen og inntar beskyttende kroppsstillinger ved uforventede bevegelser, for eksempel ved snubling eller et fall. De bidrar også til kontinuerlig justering av balansen under gange og andre former for forflytting av kroppen (sykling, slalåm og så videre).

Skader, sykdom eller forstyrrelser i balanseorganet, balansenerven eller de vestibulære nervebaner i hjernen kan gjøre det umulig å beholde balansen fordi musklene får uhensiktsmessige signaler eller reagerer feil på signaler fra balanseorganet. Mange har opplevd den forbigående forstyrrelse av vestibularissystemet som alkoholpåvirkning gir.

Vestibulospinale reflekser inngår i et integrert balansesystem som også involverer synssansen og leddsansen. Forstyrrelser i én eller flere av disse tre sansene vil kunne redusere balanseevnen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg