Vestibulospinale reflekser er reflekser som sørger for at kroppen opprettholder balansen og inntar beskyttende kroppsstillinger ved uforventede bevegelser, for eksempel ved snubling eller et fall. De bidrar også til kontinuerlig justering av balansen under gange og andre former for forflytting av kroppen (sykling, slalåm og så videre).

Faktaboks

Uttale

vestibulospin'ale

Etymologi
av latin vestibulum, ‘forgård’, som er navnet på det stedet i det indre øret hvor balanseorganet sitter, og medulla spinalis, ‘ryggmargen’

De vestibulospinale refleksene er basert på nervebaner fra balanseorganet via balansenerven og vestibulariskjerner i hjernestammen til ryggmargen, og som aktiverer musklene i overkropp, armer og ben.

Skader, sykdom eller forstyrrelser i balanseorganet, balansenerven eller de vestibulære nervebanene i hjernen kan gjøre det umulig å beholde balansen fordi musklene får uhensiktsmessige signaler eller reagerer feil på signaler fra balanseorganet. Alkoholpåvirkning kan gi en forbigående forstyrrelse av vestibularissystemet.

Vestibulospinale reflekser inngår i et integrert balansesystem som også involverer synssansen og leddsansen. Forstyrrelser i én eller flere av disse tre sansene vil kunne redusere balanseevnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg