Diafragma
Mellomgulvet er den viktigste inspirasjonsmuskelen. Den er en kuppelformet muskelplate med et senete midtparti som ligger rett under lungene.
Av .

Pustemusklene er en del av skjelettmuskulaturen som virker ved lungeventilasjonen, det vil si innåndingen (inspirasjonen) og utåndingen (ekspirasjonen). Musklene som sørger for innånding kalles inspirasjonsmuskler, mens musklene som er med i utånding kalles ekspirasjonsmuskler. Respirasjonsmukslene kan påvirkes av viljen, men kan også fungere autonomt, for eksempel når man sover.

Faktaboks

Også kjent som

respirasjonsmuskel

Inspirasjonsmuskler

Man har flere og kraftigere inspirasjonsmuskler enn ekspirasjonsmuskler. Det skyldes at inspirasjonen som regel krever større muskelarbeid enn ekspirasjonen, som ofte kan foregå tilnærmet passivt ved tyngdekraftens innvirkning på ribbeina.

Mellomgulvet

Mellomgulvet (diaphragma) er den viktigste inspirasjonsmuskelen. Den er en kuppelformet muskelplate med et senete midtparti. Muskelfibrene fester seg langs brystkassens nedre kant. Når de trekker seg sammen, vil muskelkuppelen avflates og øke volumet i brysthulen. Derved minsker trykket, slik at luften suges inn.

Aksessoriske respirasjonsmuskler

Aksessoriske respirasjonsmuskler er hjelpemuskler som ikke tar del i den rolige, normale åndingen, men som etter behov bidrar til å løfte ribbeina og øke thoraxvolumet. De viktigste hjelpemusklene er trappemusklene (musculi scaleni) mellom halsvirvlene og de øverste ribbeina, de ytre mellomribbemusklene (musculi intercostales externi), den lille brystmuskelen (musculus pectoralis minor) fra skulderbladet til brystkassens fremside, samt den bakre og øvre sagmuskelen (musculus serratus posterior superior).

Ekspirasjonsmuskler

Ved ekspirasjonen fungerer musklene ved å redusere volumet og øke trykket i brysthulen, det vil si motsatt det som skjer ved inspirasjon. Dette skjer mest passivt ved at tyngdekraften får ribbeinsbuene til å senke seg.

Den rette bukmuskelen

Den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis) bidrar til ekspirasjonen ved at den øker trykket i bukhulen, slik at mellomgulvet presses opp i brysthulen igjen. Den rette bukmuskelen er derfor den viktigste muskelen ved forsert ekspirasjon, for eksempel ved hoste.

Andre viktige ekspirasjonsmuskler er de indre mellomribbemusklene (musculi intercostales interni), tarmbeinribbemuskelen (musculus iliocostalis) og den bakre, nedre sagmuskelen (musculus serratus posterior inferior).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Edith Nordtorp

Vet noen hva respirasjonsmuskel er på engelsk?

svarte Erik Bolstad

De kalles som regel Muscles of respiration

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg