Vulvodyni er en betegnelse på kroniske smerter i de ytre kjønnsorganer (vulva) hos kvinner. Det skilles mellom uprovosert og provosert vulvodyni. Ved provosert vulvodyni utløses smertene av berøring, ved uprovosert vulvodyni er de til stede uansett. Smertene skildres gjerne som brennende eller sviende.

Faktaboks

Uttale
vulvodynˈi

Det kan være mange årsaker til smerter i vulva, men det som karakteriserer vulvodyni, er at det – ut fra det vi vet i dag – ikke kan diagnostiseres noen årsak. Utredningen går ut på å utelukke spesifikke årsaker, som infeksjon, betennelse (som ikke er forårsaket av et infeksiøst agens), kreftsykdommer i huden, nerveskade, traume, hormonmangel (etter menopause og under amming).

Smertene kan være svært plagsomme. Provosert vulvodyni kan vanskeliggjøre eller umuliggjøre seksualliv.

Behandlingen er vanskelig, men stressmestring, fysioterapi og psykologisk intervensjon kan forsøkes. Av medikamenter forsøkes smertestillende krem lokalt. Trisykliske antidepressiver og visse antiepileptika kan hjelpe mot nervesmerter hos noen, men ikke alle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg