Trisykliske antidepressiver, TCA, er en gruppe legemidler som først og fremst brukes mot depresjoner og andre psykiske lidelser. Noen TCA brukes også i behandling av andre tilstander. For eksempel brukes amitryptylin også i behandling av kroniske nevropatiske smerter.

Faktaboks

Også kjent som
TCA

Virkning

TCA er en type antidepressivt legemiddel innenfor kategorien ikke-selektive monoaminreopptakshemmere.

TCA virker ved å hemme reopptak av monoaminer, i hovedsak serotonin og noradrenalin, og øker dermed mengden av disse i nervesystemet. Dette mener man gir den antidepressive virkningen, som normalt ikke inntar før etter fire til seks uker.

Historie

Bruken av TCA til behandling av depresjon ble først rapportert i 1958. Disse var de mest brukte midlene mot depresjon de neste 30 årene, før selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) kom på markedet. SSRI er førstevalget i behandling av en rekke typer depresjoner i dag, fordi de har færre bivirkninger enn TCA. Likevel kan TCA være et godt valg for enkelte pasienter ved manglende effekt av andre antidepressiver.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, forstoppelse (obstipasjon) og søvnighet (sedasjon). Bivirkningene kommer ofte før selve effekten.

Behandlingsprinsipper

For å unngå bivirkningene startes det ofte opp med en lav dosering som trappes opp over en til to uker. Effekten av legemidlene kan variere, så doseringen er individuell. Når symptomene på depresjon er borte, er det vanlig å fortsette behandlingen i fire til seks måneder for å forhindre at depresjonen kommer tilbake.

Behandlingen avsluttes med en nedtrapping over minst fire uker. Nedtrappingen er viktig da det kan forekomme ulike plager ved avslutning (seponeringssymptomer) av behandlingen. Slike plager kan omfatte mageplager, søvnløshet, angst og uro.

Interaksjoner

TCA omdannes (metaboliseres) til mer vannløselige produkter av flere enzymer innen Cytokrom P-450 systemet før de skilles ut. Dette gjør at de ikke skal tas samtidig med en rekke legemidler som også omdannes av disse enzymene fordi det kan gi interaksjoner.

Dette gjelder blant annet antihistaminer, i tillegg til Johannesurt. TCA skal heller ikke tas sammen med monoamino-oksidasehemmere (MAO-hemmere) slik som moklobemid da disse også påvirker mengden av serotonin i hjernen. Dette kan føre til serotonergt syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg