ATC-register
Skjermdump fra Felleskatalogen som viser virkestoffer og legemidler i gruppen «andre analgetika og antipyretika», hvor virkestoffet paracetamol inngår.
Av /Felleskatalogen.

ATC-systemet er et internasjonalt system for klassifisering av legemidler.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Anatomical Therapeutic Chemical Classification System

Systemet brukes blant annet i Felleskatalogen som inneholder alle legemidler med markedsføringstillatelse i Norge. Systemet benyttes når man utarbeider statistikk eller forsker på forbruket av legemidler i befolkningen, for eksempel på forbruket av antibiotika over tid. ATC-systemet benyttes også av Reseptregisteret, som gir en oversikt over hvilke legemidler befolkningen i Norge har hentet ut på apotek.

Tildeling

Ethvert virkestoff blir tildelt en kode etter hvilket organ legemidlet virker på og hvilken terapeutisk virkning det har. ATC-kodene inndeles i fem nivåer: et anatomisk, to terapeutiske og to kjemiske. Et spesifikt virkestoff er på laveste nivå. Under vises et eksempel for paracetamol.

Eksempel

Virkestoffet paracetamol har ATC-kode N02B E01:

  • N – Nervesystemet (anatomisk)
  • N02 – Analgetika (terapeutisk)
  • N02B – Andre analgetika og antipyretika (terapeutisk)
  • N02B E – Anilider (kjemisk)
  • N02B E01 – paracetamol (det spesifikke virkestoffet)

Legemidler som inneholder kombinasjoner av flere virkestoff tildeles et eget ATC-nummer. Et eksempel på dette er paracetamol i kombinasjon med for eksempel et opioid (kodein, tramadol, oksykodon og lignende).

WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology gir en oversikt over alle ATC-koder for virkestoff og kombinasjoner av virkestoff.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jon Aarbakke

Hei, det fremgår ikke om én ATC-kode kan ha mer enn ett virkestoff, men det er vel implisitt "nei". Det man også kan lure på, er om ett virkestoff kan ha flere ATC-koder (ja, det kan det). Sagt på en annen måte, dersom et legemiddel (handelsvare) inneholder to virkestoff (pinex forte) - har det da to ATC-koder? Hva med kodeverket for virkestoff - det er visstnok bare to sifre, men det er jo mer enn 99 virkestoff her i verden. En dåre kan som kjent spørre mer enn 10 vise kan svare!

svarte Anne Gerd Granås

Hei, det er gode spørsmål til et rimelig innviklet system. Hvis et legemiddel inneholder kombinasjon av to virkestoff, som for eksempel Pinex forte som inneholder kodein og paracetamol, har Pinex forte i følge ATC-systemet én felles kode: N02AJ06. Du kan søke opp "Paracetamol" på WHOCC sin webside, og vil da få frem en rekke ATC-nummer for Paracetamol, enten alene eller i kombinasjon med kodein/dihydrokodein/oksykodon/tramadol og psykoleptika. (Søk https://www.whocc.no/atc_ddd_index/) Kodeverket blir neppe fullt med det føste. Hver ATC-gruppe på 5.nivå ha hele 99 virkestoff. Hvis du for eksempel ser på https://www.whocc.no/atc_ddd_index/?code=C07AB funnes det 14 betablokkere. Ikke alle disse er nødvendigvis på markedet, men de har på et tidspunkt fått tildelt en ATC-kode. Hvis du søker i felleskatalogen på betablikkere https://www.felleskatalogen.no/medisin/atc-register/C07A vil du se at på langt nære alle de 14 betablokkerne i WHOCC er markedsført i Norge. Ble du noe klokere?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg