ATC-systemet er et internasjonalt system for klassifisering av legemidler.

Systemet brukes blant annet i Felleskatalogen som inneholder alle legemidler med markedsføringstillatelse i Norge. Systemet benyttes når man utarbeider statistikk eller forsker på forbruket av legemidler i befolkningen, for eksempel på forbruket av antibiotika over tid. ATC-systemet benyttes også av Reseptregisteret som gi en oversikt over hvilke legemidler befolkningen i Norge har hentet ut på apotek.

Ethvert virkestoff blir tildelt en kode etter hvilket anatomisk organ legemidlet virker på og hvilken terapeutisk virkning det har. ATC-kodene inndeles i fem nivå: et anatomisk, to terapeutiske og to kjemiske. Et spesifikt virkestoff er på laveste nivå. Under vises et eksempel for paracetamol.

Virkestoff paracetamol med ATC-kode: N02B E01

  • N – Nervesystemet (anatomisk)
  • N02 – Analgetika (terapeutisk)
  • N02B Andre analgetika og antipyretika (terapeutisk)
  • N02B E – Anilider (kjemisk)
  • N02B E01 – paracetamol (det spesifikke virkestoffet)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. mars 2018 skrev Jon Aarbakke

Hei, det fremgår ikke om én ATC-kode kan ha mer enn ett virkestoff, men det er vel implisitt "nei". Det man også kan lure på, er om ett virkestoff kan ha flere ATC-koder (ja, det kan det). Sagt på en annen måte, dersom et legemiddel (handelsvare) inneholder to virkestoff (pinex forte) - har det da to ATC-koder? Hva med kodeverket for virkestoff - det er visstnok bare to sifre, men det er jo mer enn 99 virkestoff her i verden. En dåre kan som kjent spørre mer enn 10 vise kan svare!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.