Paracetamol, legemiddel med smertestillende (analgetisk), febersenkende og til dels også antiinflammatorisk (betennelsesdempende) virkning.

I Norge er paracetamol nå det mest brukte middelet ved lette og moderate smerter. Paracetamol er svakere antiinflammatorisk enn acetylsalisylsyre (som frem til ca. 1980 var mest brukt) og gir ikke økt blødningstendens, men den smertestillende virkningen er omtrent likeverdig ved mange former for smerter.

I anbefalte doser (opp til 3 g per døgn) regnes paracetamol for å ha få bivirkninger, men ved lengre tids behandling (dager til uker) med døgndoser fra 4 g og oppover er det økt risiko for leverskade, særlig ved samtidig inntak av andre leverskadelige stoffer som alkohol og ved faste eller dårlig ernæringstilstand. Ved enkeltdoser over ca. 10 g (paracetamolforgiftning) er det stor risiko for alvorlig leverskade. Overdosering eller forgiftning med paracetamol må derfor behandles så raskt som mulig. Ved forgiftning med store doser paracetamol brukes N-acetylcystein som motgift i sykehus for å forhindre leverskade.

Paracetamol gis som tabletter, oppløsning (brusetabletter) eller stikkpiller. Paracetamol selges uten resept (minste pakning).

Se også analgetika, smertestillende midler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. november 2013 skrev Kasper Schei

Hvordan virker paracetamol?

4. desember 2013 svarte Georg Kjøll

Hei Kasper. Beklager at jeg ikke så dette spørsmålet tidligere. Du finner en delvis forklaring på hvordan lettere smertestillende medikamenter virker i denne artikkelen, men såvidt jeg vet er det fortsatt en del ubesvarte spørsmål dette: http://sml.snl.no/smertestillende_midlerAlt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.