Aker universitetssykehus er et sykehus i Oslo. Sykehuset er fra 2009 en del av helseforetaket Oslo Universitetssykehus HF, og er med sine over 900 ansatte et av de største behandlingsstedene tilhørende Oslo Universitetssykehus.

Faktaboks

Også kjent som

Før 2002: Aker sykehus

Historikk

Sykehuset ble først etablert i 1895 på Tonsen gård som et sykehus for Aker, et tidligere herred i Akershus fylke. Under andre verdenskrig ble Aker sykehus brukt som et krigshospital av okkupasjonsmakten. Tre år etter krigen, i 1948, ble Aker en del av Oslo, og driften av sykehuset ble samme år overdratt til Oslo kommune.

I 2001 ble det vedtatt en sykehusreform. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Som følge av vedtaket endret Aker sykehus navn til Aker universitetssykehus HF den 1. januar 2002.

I 2009 ble Aker universitetssykehus HF underlagt helseforetaket Oslo Universitetssykehus, som fra 1 januar 2009 består av de tre tidligere universitetssykehusene Aker universitetssykehus, Rikshospitalet-Radiumhospitalet, og Ullevål universitetssykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg