Behçets syndrom er en sjelden, kronisk sykdom som karakteriseres av tilbakevendende sår i slimhinnen i munnen og kjønnsorganene, og regnbuehinnebetennelse. Sykdommen klassifiseres som en blodårebetennelse (vaskulitt), der både store og små arterier og vener kan bli rammet. Tilstanden forekommer hyppigst i Middelhavslandene.

Årsaken til sykdommen er ukjent. En teori er at et virus utløser sykdommen hos disponerte individer. Personer med genet HLA-B51 kan være mer disponert for utvikling av sykdommen.

Sykdommen starter ofte med sår i slimhinnen. Disse sårene minner om vanlige aftøse sår i munnslimhinnen, men ved Behçets syndrom er sårene mer tallrike, større, mer smertefulle og tilheler saktere og kommer hyppigere. Et typisk tegn er at det oppstår sterile, pussfylte blærer (pustler, follikulitt) hvis huden skades, for eksempel etter et stikk.

Det kan også oppstå røde, ømme knuter i huden (knuterosen). I noen tilfeller medfører sykdommen allmennsymptomer, leddplager og symptomer fra sentralnervesystemet. Pasienter med Behçets syndrom har økt tendens til blodpropp, spesielt i de store venene. Hos noen få vil det også kunne oppstå påvirkning av hjertet og lungene.

Behandlingen er vanskelig. Vanligvis bruker en ulike former for immundempende behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.