Immundempende behandling er behandling som tar sikte på å hemme organismens immunreaksjoner mot eget eller transplantert vev. Immundempende behandling brukes ved alvorlige autoimmune sykdommer.

Faktaboks

Uttale
immˈundempende behandling
Også kjent som

immunosuppressiv behandling

Legemidler

Ofte bruker man ved immundempende behandling en kombinasjon av legemidler som hindrer at immunceller deler seg og aktiveres (azatioprin eller mykofenolat), et kortisonpreparat og en kalsinevrinhemmer. Kalsinevrinhemmere hemmer indirekte en type immuncelle kalt T-celler. Det benyttes også antistoffer rettet mot T-celler der det er behov for meget kraftig immundempende behandling, for eksempel ved avstøtningsreaksjon eller i forkant av transplantasjoner med høy immunologisk risiko.

Polyklonale antistoffer ble benyttet for dette formålet allerede i andre halvdel av 1900-tallet. Senere har man også utviklet monoklonale antistoffer rettet mot ulike overflatemolekyler på celler i immunsystemet og mot signalstoffer som disse cellene skiller ut. Det er i tillegg utviklet stadig flere legemidler som blokkerer effekten av disse signalstoffene. Et eksempel er legemidler som blokkerer cytokinet tumornekrosefaktor-alfa (TNF-α), hyppig benyttet i behandling av immunmedierte sykdommer som leddgikt, alvorlig psoriasis og kroniske betennelser i tarmen.

Komplikasjoner

Problemet med immundempende behandling er at den ofte er uspesifikk og derfor også demper de normale immunreaksjonene. Dette gjør at pasienter som behandles med immundempende medisiner er mer utsatt for å få infeksjoner og noen typer kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Sletten

Hei,

Ref. «noen typer kreft» som bivirkning av behandling med immundemoende medisiner, hvilke typer kreft er det snakk om?

svarte Halvard Hiis

Hei! I en tidligere utgave av artikkelen sto det bare "utsatt for å få infeksjoner og kreft". Immunforsvarets oppgave er å verne oss mot infeksjoner, men også å fjerne unormale celler som kan gi opphav til kreft. Immunforsvaret reagerer på celler som uttrykker unormale proteiner. Kreftceller er eksempel på celler som uttrykker unormale proteiner. Med immundempende behandling vil vi derfor få økt risiko for infeksjoner og noen typer kreft. Det blir for komplisert og upresist å komme med noen liste over krefttilstander. Håper dette var et ok svar. Hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg