Ubehandlet utslett ved Dariers sykdom

Ubehandlet utslett midt på brystet hos en pasient med Dariers sykdom. Utslettet er typisk litt væskende og belagt med skorper.

Ubehandlet utslett ved Dariers sykdom
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Behandlet utslett ved Dariers sykdom
Bilde av samme pasient som over, men etter behandling med systemiske retinoider, som ofte har god effekt på denne tilstanden. Hudoverflaten er tilhelet og huden ikke lenger så betent.
Behandlet utslett ved Dariers sykdom
Neglforandringer ved Dariers sykdom
Neglveksten kan ofte forstyrres ved Dariers sykdom.
Neglforandringer ved Dariers sykdom
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Dariers sykdom er en arvelig hudsykdom som forstyrrer funksjonen i overhudscellene. Sykdommen er arvelig, og den kan ramme begge kjønn.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den franske hudlegen Ferdinand-Jean Darier (1856–1938).

Også kjent som
keratosis follicularis

Årsak

Dariers sykdom autosomalt dominant. Den skyldes en mutasjon i genet ATP2A2kromosom 12. Mutasjonen fører til svikt i en kalsiumpumpe i overhudscellene, som igjen fører til nedsatt produksjon av proteiner som fester overhudscellene til hverandre. Mutasjonen fører også til økt celledød i overhuden.

Symptomer

Sykdommen starter ofte i 10–20-årsalderen som et rødt, smånuppet utslett som er mest uttalt på den øvre delen av kroppen, i ansiktet og i hudfolder. Huden på de påvirkede områdene er ofte fortykket, med gule, fete skjelldannelser, som ofte har en sjenerende lukt.

Utslettet er ofte mest utpreget om sommeren, fordi det blir verre av sol og varme. Huden er utsatt for bakterieinfeksjoner, og dette kan forverre utslettet. I tillegg kan det sees forandringer i neglplatene og i håndflater og fotsåler.

Diagnose

Hvilke symptomer andre familiemedlemmer har hatt er viktig. Det kliniske bilde av utslettet gir ofte en indikasjon på diagnosen, som bekreftes ved undersøkelse av en hudbiopsi, som viser karakteristiske forandringer.

Behandling

Behandlingen retter seg mot å redusere bakterieantallet på huden. Dette kan en oppnå ved å bruke bakteriedrepende kremer og bad. I tillegg kan man i perioder benytte kortisonkremer for å dempe betennelsen i huden. Mange pasienter med Dariers sykdom har god nytte av retinoider, det vil si A-vitamin-lignende legemidler som regulerer modningen av overhudscellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg