Forbundet for transpersoner Norge (FTPN) er en interesseorganisasjon for personer som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn eller som på ulike måter utfordrer normer for kjønnsuttrykk.

Organisasjonens formål er todelt. For det første jobber FTPN politisk for å fremme transpersoners rettigheter og anerkjennelse i samfunnet. For det andre jobber organisasjonen for å legge til rette for at den enkelte medlem skal kunne finne sin måte å leve et best mulig liv på i form av kjønnsuttrykk og levekår.

En grunnleggende verdi i organisasjonen er antagelsen om at mangel på åpenhet og frykt for å fortelle andre om sin kjønnsidentitet og leve ut sitt kjønnsuttrykk skaper stigma og dårlige levekår. Åpenhet står derfor sentralt i organisasjonens arbeid, og det legges stor vekt på å støtte medlemmer i arbeid med å fortelle venner, familie, kolleger og andre i omgivelsene om egen livssituasjon.

Historie

FTPN ble stiftet i 1966 som et sosialt nettverk, der transvestitter, transpersoner og andre som ikke identifiserte seg med sitt fødselskjønn kunne møtes og leve ut sitt kjønnsuttrykk.

Organisasjonen har skiftet navn flere ganger. Et av de første navnene var Full Personality Expression Northern Europe. Dette var inspirert av den Nord-Amerikanske pioneren innen transpersoners rettigheter, Virginia Prince, som i 1962 hadde startet organisasjonen Foundation for Full Personality Expression. Prince og hennes meningsfeller jobbet systematisk for å opplyse offentligheten om transpersoners livssituasjon og behov for å leve ut sitt kjønnsuttrykk. Det å akseptere seg selv og leve ut flere sider av ens egen personlighet var viktige verdier i denne tradisjonen, noe som også påvirket FTNP i organisasjonens første leveår.

Da FTNP ble stiftet i 1966, var begrepsbruken annerledes. Organisasjonen jobbet særlig for personer med mannlig fødselskjønn som ønsket å leve helt eller delvis med det motsatte kjønnsuttrykk, men som ikke nødvendigvis hadde et ønske om å gjennomgå medisinsk behandling. I dag inkluderer foreningen alle transpersoner, uavhengig av medisinske behandlingsbehov. FTPN var en av de første organisasjonene som begynte å jobbe systematisk for transpersoners rettigheter. I dag er FTPN sammen med organisasjoner som Harry Benjamin Ressurssenter, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Skeiv Ungdom en av flere norske organisasjoner som på ulike måter jobber politisk og sosialt for transpersoners rettigheter og levekår.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Richard Elkins og Dave King (2005). Virginia Prince: Transgender Pioneer i tidsskriftet «International Journal of Transgenderism», årgang 8, nummer 4.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg