kjønnsdysfori

Dysfori betyr ubehag, og kjønnsdysfori er ubehag ved at anatomisk kjønn og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer.

Graden av ubehag varierer, og hvordan en person håndterer slik kjønnsdysfori er avhengig av en rekke indre og ytre faktorer, som hvor mye individet føler seg ubekvem med (eller i) sin kropp og hvor mye toleranse omgivelsene viser for utradisjonell kjønnsadferd og uttrykk.

For eksempel vil ei med jentekropp ofte få opptre og uttrykke seg guttete frem til puberteten; deretter forventer omgivelser at hun oppfører seg og uttrykker seg som en ung kvinne. Omgivelsene vil se samsvar mellom tillagt kjønn og kjønnsuttrykk. Da kan det bli svært plagsomt å kjenne et ens kjønnsidentitet er gutt, og at det ikke bli anerkjent.

En kroppslig gutt kan oppleve tidlig at det ikke aksepteres når han uttrykker seg i kjoler, leker med dukker og viser feminine trekk. I puberteten vokser ubehaget ofte i styrke, kroppen blir mer kjønnstydelig og det kan oppleves som svært ubekvem.

Da kan kjønnsdysforien vise seg å være, «transseksualisme » som er en «kjønnsidentitetsforstyrrelse». Noen typiske kjennetegn er

  1. særlig sterkt ubehag,
  2. vedvarende identifisering på tvers av kjønn, og/eller følelse av ikke å passe inn i kjønnsrollen som blir forventet,
  3. sterke begrensninger på sosiale og yrkesmessige områder.

Personen ønsker ofte «kjønnsbekreftende» eller kjønnskorrigerende behandling, det vil si å få kroppen mest mulig i samsvar med det mentale kjønn, det vil si kjønnsidentiteten. I Norge foretar Rikshospitalet diagnostisering av dysforien, og avgjør om en kvalifiserer til slik kjønnskonverterende behandling.

Det er mange varianter av ubehag på grunn av manglende samsvar mellom anatomisk kjønn og kjønnsidentitet; ikke alle kan, vil eller bør, gå gjennom slik omfattende kjønnskonvertering. Mange personer med kjønnsdysfori uttrykker at de ikke ønsker slik behandling. Men de har behov for noen helsetjenester som vil gjøre det enklere å leve i ønsket kjønnsuttrykk; for eksempel fjerning av ansiktshår, fjerning eller oppbygging av bryst, hormonbehandling, mm.

Litteratur

  • F64.0 i WHO’s internasjonale diagnosemanual ICD 10 (International Codes of Diseases)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg