Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS) er en pasient- og brukerorganisasjon for personer som opplever kjønnsinkongruens, samt deres familier og andre pårørende.

Historikk

HBRS ble stiftet 9. januar 2000 som en reaksjon på at den tidligere arbeidsgruppen for transseksualisme/kjønnsidentitetsforstyrrelse ved Rikshospitalet ble nedlagt.

Transseksualisme/kjønnsidentitetsfortyrrelse var den tidligere betegnelsen på kjønnsinkongruens, før diagnosen ble tatt ut av kapittelet for psykiske lidelser og gitt nytt navn i forbindelse med ny utgave av ICD i 2019. Arbeidsgruppen for transseksualisme hadde eksistert i ulike former siden 1960-tallet, og hadde hatt nasjonalt ansvar for behandling som i andre land ble gitt ved Gender Identity Disorder-klinikker. Frem til 2000 hadde GID-klinikken ved Rikshospitalet vært drevet på deltid av ulike fagpersoner. HBRS klarte å få ledelsen ved Rikshospitalet og regjeringen til å snu etter aktiv politisk kamp, noe som førte til at behandlingstilbudet ved GID-klinikken ble utvidet i stedet for nedlagt.

Foreningen er oppkalt etter den Nord-amerikanske legen og endokrinologen Harry Benjamin, som var en pioner innen arbeidet med å utvikle kjønnsbekreftende behandling for personer med kjønnsinkongruens i tiårene etter andre verdenskrig.

Senteret i dag

Diagnosen transseksualisme/kjønnsidentitetsfortyrrelse ble i 2019 erstattet med kjønnsinkongruens. I dag er HBRS en pasient- og brukerorganisasjon som arbeider for å øke kunnskapen om kjønnsinkongruens i norsk offentlighet. Organisasjonen er en pådriver for et godt og trygt behandlingstilbud i Norge. HBRS har som mål å arbeide politisk og sosialt for at personer som opplever kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori skal kunne leve åpent, uten frykt for å bli sosialt utstøtt eller diskriminert. I tillegg til politisk arbeid opp mot myndigheter, legger organisasjonen til rette for samvær og likepersonsarbeid for mennesker med kjønnsinkongruens og deres familier og pårørende. Likepersonsarbeid innebærer at mennesker som deler samme type utfordringer møtes for å støtte hverandre, enten som et supplement eller alternativ til profesjonell hjelp.

Etter hvert har flere foreninger begynt å jobbe politisk og sosialt for personer med kjønnsinkongruens i Norge. Forbundet for transpersoner (FTPN), som ble stiftet allerede i 1966, har på ulike måter opp gjennom årene vært en pådriver for å bedre behandlingstilbudet for personer med kjønnsinkongruens. Den norske LHBT-organisasjonen FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold vedtok først på begynnelsen av 2000-tallet å inkludere rettigheter for personer med kjønnsinkongruens som en del av sitt politiske arbeid, mens FRIs ungdomsorganisasjon Skeiv Ungdom har vært en mer aktiv pådriver. Det er imidlertid bare Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) som i tillegg til HBRS jobber aktivt som spisset pasientforening for personer med kjønnsinkongruens.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg