transkjønnet

Artikkelstart

Transkjønnet betyr at kjønnsidentiteten ikke stemmer med kjønn registrert ved fødsel. Begrepet har omtrent samme betydning som de mer brukte ordene kjønnsinkongruent eller transperson.

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) besluttet å bruke begrepet transkjønnet istedenfor transseksuell. Bakgrunnen var at transkjønn angår kjønnsidentitet, og ikke seksualitet eller seksuell orientering. På denne bakgrunnen valgte også Likestillingsombudet å bruke begrepet transkjønnet. Landsforeningen for transkjønnete har endret navn til Harry Benjamin Ressurssenter og bruker ikke lenger prefikset «trans».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tarald Stein

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) skiftet i 2009 navn til Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS). De har også gått bort fra å bruke transkjønnet, ettersom mange tolker dette som en oversettelse av eng. "transgender". Transgender (eng.) er en paraplybetegnelse for alle som har et kjønnsuttrykk eller en kjønnsidentitet i strid med de rådende kjønnsnormer. Det råder derfor for tiden full forvirring om dette begrepet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg