Transkjønnet er et adjektiv for personer som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn, gjerne omtalt som trans eller transpersoner. Transkjønn viser altså til manglende samsvar mellom fødselskjønn og kjønnsidentitet. Transkjønn beskriver et mangfold av måter å utfordre kjønnsnormer og bevege seg bort fra sitt fødselskjønn, både med tanke på kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og atferd.

Ordet er utledet fra engelsk – transgender – og har i praksis samme betydning som de mer brukte ordene trans og transperson. Transkjønnet brukes derimot stadig sjeldnere i den norske offentligheten, og har siden 2010-tallet i økende grad blitt erstattet med betegnelsene trans og transperson.

Begrepet transkjønnet betyr det motsatte av ciskjønnet, som på sin side viser til en opplevelse av samsvar mellom fødselskjønn og kjønnsidentitet. Det eksisterer altså et dialektisk forhold mellom transkjønnet og ciskjønnet, der det å være det ene betyr at man ikke er det andre.

Historikk i Norge

Landsforeningen for transkjønnete, i dag under det nye navnet Harry Benjamin Ressurssenter, besluttet i sin tid å bruke begrepet transkjønnet istedenfor transseksuell. Grunnen til dette var at transkjønn i større grad understreker at tematikken handler om kjønnsidentitet og ikke seksualitet, slik ordet transseksualisme kan indikere. I senere tid har offentlige etater også fulgt etter, og benytter trans og transkjønn i større grad.

Se også artiklene om transperson, kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori for mer utfyllende informasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Susan Stryker (2017). Transgender History. The Roots of Today's History, 2. utgave. Seal University Press.

Kommentarer (1)

skrev Tarald Stein

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) skiftet i 2009 navn til Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS). De har også gått bort fra å bruke transkjønnet, ettersom mange tolker dette som en oversettelse av eng. "transgender". Transgender (eng.) er en paraplybetegnelse for alle som har et kjønnsuttrykk eller en kjønnsidentitet i strid med de rådende kjønnsnormer. Det råder derfor for tiden full forvirring om dette begrepet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg