Transkjønnet har omtrent samme betydning som kjønnsinkongruent eller transseksuell, nemlig at det opplevde kjønnet ikke passer overens med det tildelte kjønnet.

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) besluttet å bruke begrepet transkjønnet istedenfor transseksuell. Bakgrunnen var at transkjønn dreiet seg om kjønnsidentitet, og ikke seksualitet eller seksuell orientering. På denne bakgrunnen valgte Likestillingsombudet å bruke begrepet transkjønnet i sin vurdering. Landsforeningen for transkjønnete har endret navn til Harry Benjamin Ressurssenter og bruker ikke lenger prefikset «trans».

Senere har begrepet transkjønnet kommet i skyggen av nyere begrep som kjønnsinkongruent som betyr manglende samsvar mellom opplevd kjønn og kjønn tildelt ved fødselen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. januar 2011 skrev Tarald Stein

Landsforeningen for transkjønnete (LFTS) skiftet i 2009 navn til Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS). De har også gått bort fra å bruke transkjønnet, ettersom mange tolker dette som en oversettelse av eng. "transgender". Transgender (eng.) er en paraplybetegnelse for alle som har et kjønnsuttrykk eller en kjønnsidentitet i strid med de rådende kjønnsnormer. Det råder derfor for tiden full forvirring om dette begrepet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.