ciskjønnet

Artikkelstart

Ciskjønnet, eller cisperson/cis, betyr 'på den samme siden', og brukes om personer som identifiserer seg med kjønnet de er registrert som ved fødsel.

Den engelske varianten av ordet, 'cisgender', ble inkludert i den innflytelsesrike ordboken Oxford English Dictionary, som utgis av Oxford University Press, i 2015. Begrepet blir i økende grad benyttet i samfunnsvitenskap og medisin, så vel som i dagligtale. Begrepet ciskjønn ble tatt i bruk som en motsats til transkjønnet eller trans, altså personer som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn. En av hensiktene bak dette var et ønske om å tydeliggjøre at også personer som identifiserer seg med kjønnet de har blitt registrert som ved fødsel, altså majoriteten, har en kjønnsidentitet.

Historikk

Utviklingen av begrepet ciskjønnet har på denne måten historiske paralleller til utviklingen av begrepsparet heterofil og homofil. Disse to begrepene oppsto på 1800-tallet i forbindelse med at vestlige samfunn i økende grad begynte å klassifisere innbyggernes seksualitet og kriminalisere seksuelt samkvem mellom personer av samme kjønn, først og fremst menn. Da begrepet homoseksuell i økende grad ble tatt i bruk på 1800-tallet, ble det også naturlig å snakke om heteroseksuell som en beskrivelse av dem som ikke er homoseksuelle. På samme måte som at heterofil er motsatsen til homofil, er ciskjønnet motsatsen til trans/transkjønnet. Begrepsparet ciskjønnet/transkjønnet viser altså i likhet med heterofil/homofil til en dialektisk relasjon, der ordene får mening og betydning som en motsats til det andre.

Begrepet i dag

Begrepet ciskjønnet har i likhet med transkjønnet blitt kjempet frem av LHBT-bevegelsen og andre skeive aktører. Begrepet blir på den ene siden sett på som et verktøy for å anerkjenne transpersoner og andre som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn. Begrepet har på den andre siden blitt kritisert for å implementere en ny binær tenkning om kjønn som kan minne om tokjønnsmodellen, fordi man må velge mellom å være transkjønnet eller ciskjønnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder og eksterne lenker

  • Lhbtiq-ordlista til Bufdir
  • Luis A. Vivanco (2018), «Cisgender» i A Dictionary of Cultural Anthropology, utgitt av Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg