Ciskjønnet, eller cisperson/cis, betyr 'på den samme siden', og brukes om personer som identifiserer seg med kjønnet de er registrert som ved fødsel.

Begrepet ciskjønn ble tatt i bruk som en motsats til transkjønnet eller trans, altså personer som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn. En av hensiktene bak dette var et ønske om å tydeliggjøre at også personer som identifiserer seg med kjønnet de har blitt registrert som ved fødsel, altså majoriteten, har en kjønnsidentitet. Begrepene ciskjønnet og transkjønnet har begge blitt kjempet frem av LHBT-bevegelsen og andre skeive aktører.

Den engelske varianten av ordet, 'cisgender', ble inkludert i den innflytelsesrike ordboken Oxford English Dictionary, som utgis av Oxford University Press, i 2015. Begrepet blir i økende grad benyttet i samfunnsvitenskap og medisin, så vel som i dagligtale.

Historikk

Utviklingen av begrepet ciskjønnet har historiske paralleller til utviklingen av begrepsparet heterofil og homofil. Disse to begrepene oppsto på 1800-tallet i forbindelse med at vestlige samfunn i økende grad begynte å klassifisere innbyggernes seksualitet og kriminalisere seksuelt samkvem mellom personer av samme kjønn, først og fremst menn. Da begrepet homoseksuell i økende grad ble tatt i bruk på 1800-tallet, ble det også naturlig å snakke om heteroseksuell som en beskrivelse av dem som ikke er homoseksuelle.

På samme måte som at heterofil er motsatsen til homofil, er ciskjønnet motsatsen til trans/transkjønnet. Begrepsparet ciskjønnet/transkjønnet viser altså i likhet med heterofil/homofil til en dialektisk relasjon, der ordene får mening og betydning som en motsats til det andre.

Begrepet i dag

Begrepet blir på den ene siden sett på som et verktøy for å anerkjenne transpersoner og andre som ikke identifiserer seg med sitt fødselskjønn. Samtidig har begrepet blitt kritisert for å implementere en ny binær tenkning om kjønn som kan minne om tokjønnsmodellen, fordi man må velge mellom å være transkjønnet eller ciskjønnet. Det kan dessuten være utfordrende for en del personer med intersex å skulle velge mellom cis eller trans, da ingen av begrepene nødvendigvis oppleves som dekkende.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lhbtiq-ordlista til Bufdir
  • Luis A. Vivanco (2018), «Cisgender» i A Dictionary of Cultural Anthropology, utgitt av Oxford University Press.

Kommentarer (2)

skrev Michelle Winge

Jeg foreslår å flytte artikkelen til «cisperson». Denne betegnelsen er mer utbredt, og artikkelnavnet vil dessuten være mer konsekvent med artikkelen «transperson».

svarte Reidar Schei Jessen

Hei og takk for kommentar. I foerste omgang beholder vi det slik det er naa, men jeg skal absolutt ta det i betraktning ved senere redigering.
Mvh
Reidar S. Jessen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg