Gender Identity Disorder-klinikk, gjerne bare omtalt under akronymet GID-klinikk, er en tidligere betegnelse på klinikker som utredet og behandlet transseksualisme/kjønnsidentitetsforstyrrelse. Begrepet brukes i stadig mindre grad, fordi det det inneholder ordet forstyrrelse (disorder), og dermed anses for å bidra til stigmatisering av personer som har manglende samsvar mellom fødselskjønn og kjønnsidentitet.

Faktaboks

Også kjent som
GID-klinikk

Fra 2001 av var den nasjonale GID-klinikken i Norge lokalisert på Rikshospitalet. Begrepet Gender Identity Disorder-klinikk er ikke lenger i bruk i Norge, fordi dette viser til den utgåtte diagnosen transseksualisme/kjønnsidentitetsforstyrrelse. Denne diagnosen ble erstattet med kjønnsdysfori i Den amerikanske psykiaterforeningens klassifikasjonssystem for psykiske vansker, DSM5, i 2013, og kjønnsinkongruens i Verdens helseorganisasjons diagnosemanual ICD-11 i 2019. Som en følge av diagnoseendringene heter klinikken fra 2020 Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens.

Historikk

Etter at leger på 1950-tallet i økende grad begynte å tilby medisinsk behandling for transseksualisme/kjønnsidentitetsforstyrrelse, ble dette etter hvert organisert ved det som etter hvert ble kalt Gender Identity Disorder-klinikker. Det var særlig ved prestisjetunge universitet i USA, blant annet ved Stanford University, at denne behandlingen i sin tidlige fase ble utviklet. Derav kommer også det engelske navnet. Hensikten med en slik organisering var å sikre at behandlingens tverrfaglige tilnærming ble organisert på en systematisk måte. Det var dessuten et sterkt behov for å sikre behandlingen legitimitet blant leger, politikere, helsemyndigheter, forsikringsselskaper og andre aktører innen helse- og velferdssystemet.

I Norge ble det på 1950-tallet, etter mye diskusjon, etter hvert etablert et behandlingstilbud for transseksualisme i form av kirurgisk og hormonelt kjønnsskifte. I begynnelsen ble behandlingstilbudet organisert av leger som arbeidet ved ulike sykehus. I 1961 ble sannsynligvis den første kjønnsskifteoperasjonen gjennomført på Aker sykehus, og etter hvert ble behandlingen flyttet til Rikshospitalet. Det var svært tilfeldig hvordan pasienter kom i kontakt med behandlingstilbudet, og det kunne være nokså tilfeldig hvordan prosessen ble igangsatt.

På 1970-tallet ble det etablert en fast arbeidsgruppe for transseksualisme ved Rikshospitalet, bestående av plastisk kirurg, endokrinolog og psykiater. Denne gruppen skulle koordinere den tverrfaglige behandlingen. Arbeidsgruppen ble lagt ned i 2000, men etter store protester og innsats fra blant annet pasientforeningen Harry Benjamin Ressurssenter ble behandlingstilbudet opprettholdt. I 2001 gjenoppstod arbeidsgruppen under navnet GID-klinikken ved Rikshospitalet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg