Robert Koch
Av .

Kochs postulater er et sett av kriterier som må være oppfylt for at man skal kunne fastslå at en mikroorganisme er årsak til en gitt sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

Henle-Kochs postulater

Historikk

Kriteriene ble opprinnelig utarbeidet av den tyske anatomen Jakob Henle (1809–1885), som utga en verk med tittelen «Von den Miasmen und Contagien und von den miasmatisch-contagiösen Krankheiten» i 1840. Her argumenterte han for at det kunne være parasittære, små levende organismer som var årsak til infeksjoner. Han mente at hvis det var tilfelle, så måtte de kunne isoleres og studeres.

Robert Koch (1843–1910) regnes som mikrobiologiens grunnlegger. Han hadde studert i Göttingen i Tyskland hos Jakob Henle. I 1882 oppdaget han tuberkelbacillen. To år senere, i et arbeid om tuberkulose, anga han hvilke kriterier som må oppfylles for at en organisme kan sies å være årsak til infeksjonssykdommer.

En av Robert Kochs medarbeidere, Friedrich Loeffler (1852–1915), formulerte disse kriteriene som postulater i et arbeid fra 1883 om difteribasillen. I første omgang var det tre postulater, mens det senere ble lagt til et fjerde.

Postulatene

De fire postulatene er følgende:

  1. Mikroorganismen skal kunne isoleres og fremstilles i renkultur i alle sykdomstilfeller.
  2. Mikroorganismen må ikke forekomme ved andre sykdommer.
  3. Den isolerte mikroorganismen må være i stand til å fremkalle sykdommen hos forsøksdyr, og mikroorganismen må kunne gjenfinnes hos disse.
  4. Dessuten skal mikroorganismen fortsatt kunne fremkalle sykdom etter å ha blitt dyrket i flere generasjoner.

Sykdomsforståelse

Tanken om at én sykdom skulle ha én årsak dominerte diskusjonen om årsaker til sykdom i over 70 år. Kriteriene kan brukes på en del infeksjonssykdommer, men ikke på alle.

På starten av 1900-tallet ble det stadig tydeligere at sykdommer i større grad var multifaktorielle, det vil si at flere faktorer var nødvendige for at de samlet skulle gi sykdom. Det hadde også blitt et skifte i hvilke typer sykdommer som var fremtredende. Smittsomme sykdommer var ikke lenger dominerende. Overfor de ikke-smittsomme sykdommene var tankemodellen om én årsak ikke fullstendig.

I nyere tid er postulatene revidert og nyansert, blant annet av den amerikanske virologen og epidemiologen Alfred S. Evans (1917–1996) i 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg