Leopolds første håndgrep
Av .
Leopolds andre håndgrep
Av .

Leopolds fire håndgrep er en utvendig systematisk undersøkelse (palpasjon) av livmoren til en gravid kvinne. Hensikten med undersøkelsen er å undersøke fosterets leie, presentasjon, og hvor langt nede i bekkenet foreliggende fosterdel er. Undersøkelsen gjøres fra 36. svangerskapsuke. Håndgrepene er oppkalt etter den tyske fødselslegen Christian Gerhard Leopold (1846–1911).

Faktaboks

Etymologi

Etter den tyske fødselslegen Christian Gerhard Leopold (1846–1911)

Før jordmor eller lege gjør Leopolds håndgrep, skal hen informere den gravide om hvordan undersøkelsen gjøres, hva den kan gi svar på, samt be om samtykke til å utføre undersøkelsen.

  • Fosterets leie: fosterets lengdeakse i forhold til moren.
  • Posisjon: om fosteret ligger med ryggen mot mors høyre eller venstre side.
  • Presentasjon: Hva som er foreliggende fosterdel – den fosterdelen som ligger nederst i livmoren.

Første håndgrep

Første håndgrep viser hvilken fosterdel som er øverst i livmoren (fundus uteri).

Jordmor eller lege står med ansiktet mot kvinnens ansikt og legger begge hendene over øverste del av livmoren. Fosterhodet er rundere og hardere enn setet og kan rikkes fram og tilbake. Dersom livmoren står lavere enn forventet og man ikke finner hodet eller setet øverst, kan det være tverr- eller skråleie.

Andre håndgrep

Andre håndgrep viser hvilken side fosterryggen vender, og forutsetter at fosteret ligger i lengdeleie.

Hendene legges flatt på hver side av livmoren i høyde med navlen. Ryggen kjennes som en fast del, mens man på motsatt side gjerne kjenner (palperer) fosterets knær, føtter og armer («smådeler»).

Tredje håndgrep

Leopolds tredje håndgrep
Av .

Tredje håndgrep gir informasjon om hva som er foreliggende fosterdel (vanligvis hodet) og om fosteret har festet seg i bekkeninngangen. Undersøkeren legger en hånd nederst på livmoren rett over underlivsbeinet (symfysen) og griper om foreliggende fosterdel med hånden. Dersom foreliggende fosterdel ikke er festet, kan den skubbes og kjennes bevegelig.

Fjerde håndgrep

Leopolds fjerde håndgrep
Av .

Fjerde håndgrep gir informasjon om foreliggende fosterdel når den står i bekkenet.

Undersøkeren snur seg og står med ryggen mot mors ansikt legger hendene flatt på hver side av livmoren med fingertuppene mot underlivsbeina og kjenner hvordan foreliggende fosterdel er plassert i bekkenet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg