Pagets sykdom
Dette bildet viser et bryst med Pagets sykdom. Pasienten har et invasivt intraduktalt karsinom, en type brystkreft som har gitt opphav til hudforandringene i og rundt brystvorten.
Av /Shutterstock.

Pagets sykdom er eksemlignende hudforandringer eller sår i og omkring brystvorten som uttrykk for brystkreft eller forstadier til brystkreft (DCIS).

Faktaboks

Uttale
pˈædʒəts –
Etymologi

Sykdommene har navn etter den britiske patologen Sir James Paget (1814–1899)

Oftest er det kun hudforandringer, og ingen kul å kjenne. Man utreder likevel med mammografi og eventuelt ultralyd av brystet. Hvis man finner noe ved disse undersøkelsene, tas det prøver. I tillegg tas det en skjæreprøve (biopsi) fra huden som har disse forandringene. Diagnosen stilles da av patolog ved mikroskopiundersøkelse. Det er ikke uvanlig med vanlig eksem på brystet, og det er derfor viktig at det tas en prøve før man planlegger behandling.

Tilstanden behandles som brystkreft og DCIS for øvrig. Utbredelse bestemmer om det lar seg gjøre med brystbevarende operasjon. Man må da fjerne brystvorte og det pigmenterte området rundt med fri margin til hudforandringene. I tillegg tas det med kjertelvev under huden. For at risiko for tilbakefall skal reduseres, gis det strålebehandling mot brystet noen uker etter operasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg