Prinzmetal-angina er en form for hjertekrampe (angina) som skyldes sammentrekninger (kramper eller spasmer) av den glatte muskulaturen i veggen av en del av koronararteriene. Det opptrer da brystsmerter som ved hjertekrampe, gjerne uten relasjon til fysiske anstrengelser. Under smerteanfallene vil man typisk kunne påvise EKG-forandringer som normaliseres når anfallet er over.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den amerikanske kardiologen Myron Prinzmetal (1908–1987), som beskrev tilstanden i 1960.

Også kjent som
variantangina spasmeangina

Forekomst

Denne formen for angina opptrer ofte i tillegg til vanlig angina pectoris med ulike grader av aterosklerose i koronararteriene. Sigarettrøykere er spesielt disponert for Prinzmetal-angina.

Behandling

Tilstanden behandles tilfredsstillende med nitroglyserin, som bidrar til å løsne krampen i åreveggen. På lengre sikt vil kalsiumantagonister motvirke tendensen til krampe i åreveggen, og derved også denne formen for angina.

Prognosen avhenger av forandringene i koronararteriene, men er for den isolerte Prinzmetal-anginaen god, det vil si at den sjelden utvikler seg til hjerteinfarkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg