Queckenstedts prøve er en metode til å avklare om cerebrospinalvæsken kan flyte fritt mellom hjernen og stikkstedet for en spinalpunksjon (lumbalpunksjon).

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den tyske legen Hans Queckenstedt (1876–1918).

Prøven har mistet aktualitet, ettersom man ved mistanke om passasjehinder for cerebrospinalvæsken langs ryggmargen vil gjøre en MR-undersøkelse.

Hensikt

Ved spinalpunksjon gjøres det rutinemessig trykkmåling. Dette skjer ved at en plastslange kobles til nålen og holdes vertikalt langs en linjal. Trykket måles ut fra antallet centimeter væsken stiger i slangen, og angis i centimeter vannsøyle. Cerebrospinalvæsken som kan tappes fra lumbalavsnittet i ryggsøylen er den samme som flyter omkring hjernen. Hvis det er tvil om væsken som høstes fra nålen kommuniserer fritt med væsken omkring hjernen, kan Queckensteds prøve avklare det.

Utførelse

Testen utføres ved å klemme på halsen på begge sider, slik at blodstrømmen i venene fra hodet forhindres kortvarig. Trykket i venene inne i hodeskallen stiger, dermed øker også trykket i cerebrospinalvæsken inne i skallen. Dette forhøyede trykket forplanter seg ned langs ryggmargen og man kan umiddelbart observere en trykkstigning ved at nivået av cerebrospinalvæske stiger i slangen. Hvis trykket ikke stiger, tyder det på hindret avløp for cerebrospinalvæsken i ryggmargskanalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg