PUVA
PUVA-behandling av hendene. Det finnes også større kabinetter hvor større områder av huden kan behandles.
PUVA
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

PUVA-behandling er en behandlingsform som brukes mot enkelte hudsykdommer. Behandlingen er basert på kombinasjonen av psoralener (P) og bestråling av huden med langbølget ultrafiolett lys (UVA), derav navnet PUVA.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for psoralen og ultrafiolett lys type A (UV-A)

Da behandlingen først ble tatt i bruk på midten av 1970-tallet, var dette et stort fremskritt i behandlingen av pasienter med utbredt psoriasis. Selv om PUVA fortsatt benyttes i enkelte tilfeller, er behandlingen i ferd med å gå over i historiebøkene på grunn av nye og mer moderne medikamenter mot psoriasis. Dessuten har det etter hvert vist seg at behandlingen har mer bivirkninger enn først antatt.

Virkningsmåte

PUVA-behandling er en type fotokjemoterapi som utnytter den fototoksiske effekten av psoralener, det vil si at stoffet blir giftig (toksisk) når det bestråles med ultrafiolett stråling etter at det først er kommet i kontakt med huden. Dette kalles fotosensibilisering. Virkningen skyldes at psoralenene ved bestråling binder seg til DNA-et i overhudens cellekjerner, noe som fører til at celledelingen i overhuden hemmes.

Behandlingen foregår ved at pasientene tar psoralener som tabletter én time før bestråling med UV-A-stråler. Alternativt kan psoralener påføres huden lokalt, for eksempel ved hånd- og fotbad eller ved penslinger, før belysning. UVA-bestrålingen skjer ved hjelp av kunstige lyskilder, enten i helkroppskabinetter eller mindre apparater, utformet for bestråling av for eksempel hender og føtter.

PUVA-behandling er særlig effektiv ved psoriasis, der cellene i overhuden deler seg svært hurtig, men kan også ha effekt ved andre hudsykdommer, for eksempel en form for lymfekreft i huden som kalles mycosis fungoides.

Bivirkningene

Bivirkningene er solbrenthet ved for høy dose av UV-A-stråler eller psoralen. Hvis psoralen inntas som tabletter, må pasienten bruke solbriller og unngå solbestråling noen timer etter at tablettene er tatt. Noen pasienter blir kvalme av psoralentabletter. PUVA-behandlingen kan gi hudkreft. Risikoen øker med antall behandlinger. Pasienter som har fått langvarig PUVA-behandling, det vil si flere hundre behandlinger, bør derfor følges opp med tanke på utvikling av hudkreft. I små og moderate doser er risikoen for kreftutvikling liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg