PUVA-behandling, form for fotokjemoterapisom utnytter den fototoksiske effekten av psoralener, dvs. at stoffet blir giftig (toksisk) når det bestråles med lys etter at det først er kommet i kontakt med huden (se fotosensibilisering). Virkningen skyldes at psoralenene ved bestråling binder seg til DNA-kjedene i overhudens cellekjerner, noe som fører til at celledelingen i overhuden hemmes.

Behandlingen skjer ved at pasientene tar psoralener som tabletter én time før bestråling med UV-A-stråler. I noen tilfeller bader pasientene i stedet i vann som er tilsatt psoralener, før de blir bestrålt med UV-A-stråler. Stoffet alene har ingen effekt.

PUVA-behandling er særlig effektiv ved psoriasis, der cellene i overhuden deler seg svært hurtig, men kan også ha effekt ved andre hudsykdommer.

Bivirkningene er solbrenthet ved for høy dose av UV-A-stråler eller psoralen. Hvis psoralen inntas som tabletter, må pasienten bruke solbriller og unngå solbestråling noen timer etter at tablettene er tatt. Noen pasienter blir kvalme av psoralentablettene. PUVA-behandlingen kan gi hudkreft. Risikoen øker med antall behandlinger. Pasienter som har fått langvarig (flere hundre behandlinger) PUVA-behandling, bør derfor følges opp med tanke på utvikling av hudkreft. I små og moderate doser er risikoen for kreftutvikling liten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.