PUVA-behandling, form for fotokjemoterapisom utnytter den fototoksiske effekten av psoralener, dvs. at stoffet blir giftig (toksisk) når det bestråles med lys etter at det først er kommet i kontakt med huden (se fotosensibilisering). Virkningen skyldes at psoralenene ved bestråling binder seg til DNA-kjedene i overhudens cellekjerner, noe som fører til at celledelingen i overhuden hemmes.

Behandlingen skjer ved at pasientene tar psoralener som tabletter én time før bestråling med UV-A-stråler. I noen tilfeller bader pasientene i stedet i vann som er tilsatt psoralener, før de blir bestrålt med UV-A-stråler. Stoffet alene har ingen effekt.

PUVA-behandling er særlig effektiv ved psoriasis, der cellene i overhuden deler seg svært hurtig, men kan også ha effekt ved andre hudsykdommer.

Bivirkningene er solbrenthet ved for høy dose av UV-A-stråler eller psoralen. Hvis psoralen inntas som tabletter, må pasienten bruke solbriller og unngå solbestråling noen timer etter at tablettene er tatt. Noen pasienter blir kvalme av psoralentablettene. PUVA-behandlingen kan gi hudkreft. Risikoen øker med antall behandlinger. Pasienter som har fått langvarig (flere hundre behandlinger) PUVA-behandling, bør derfor følges opp med tanke på utvikling av hudkreft. I små og moderate doser er risikoen for kreftutvikling liten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.