PUVA-behandling

Artikkelstart

PUVA-behandling er en behandlingsform som brukes mot enkelte hudsykdommer. PUVA-behandling er en type fotokjemoterapi som utnytter den fototoksiske effekten av psoralener, det vil si at stoffet blir giftig (toksisk) når det bestråles med lys etter at det først er kommet i kontakt med huden. Dette kalles fotosensibilisering. Virkningen skyldes at psoralenene ved bestråling binder seg til DNA-kjedene i overhudens cellekjerner, noe som fører til at celledelingen i overhuden hemmes.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for psoralen og ultrafiolett lys type A (UV-A)

Behandlingen skjer ved at pasientene tar psoralener som tabletter én time før bestråling med UV-A-stråler. I noen tilfeller bader pasientene i stedet i vann som er tilsatt psoralener, før de blir bestrålt med UV-A-stråler. Stoffet alene har ingen effekt.

PUVA-behandling er særlig effektiv ved psoriasis, der cellene i overhuden deler seg svært hurtig, men kan også ha effekt ved andre hudsykdommer.

Bivirkningene

Bivirkningene er solbrenthet ved for høy dose av UV-A-stråler eller psoralen. Hvis psoralen inntas som tabletter, må pasienten bruke solbriller og unngå solbestråling noen timer etter at tablettene er tatt. Noen pasienter blir kvalme av psoralentablettene. PUVA-behandlingen kan gi hudkreft. Risikoen øker med antall behandlinger. Pasienter som har fått langvarig PUVA-behandling, det vil si flere hundre behandlinger, bør derfor følges opp med tanke på utvikling av hudkreft. I små og moderate doser er risikoen for kreftutvikling liten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg