Veress’ nål
Veress’ nål brukes i forbindelse med kikkhullskirurgi. Nålen settes inn i bukhulen for å blåse inn karbondioksid (CO2) som vil blåse opp bukhulen og skape et rom for å gjøre kirurgi.
Av /Shutterstock.

Veress’ nål er en grov kanyle som benyttes for å føre CO 2-gass inn i bukhulen før kikkhullskirurgi i buken. Gassen som føres inn i buken, er nødvendig for å skape et arbeidsrom, der kirurgen kan bruke kamera til å se over organer, samt sette inn arbeidsporter for instrumenter som trengs for å gjennomføre operasjonen.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den ungarske legen János Veress (1903–1979).

Også kjent som

Veres’ nål, engelsk: Veres needle eller Veress needle

Det kan være risikofylt å stikke denne nålen blindt inn i bukhulen. Det finnes tilfeller hvor det er stukket hull på tarm og hovedpulsåren (aorta) med en slik nål, og det er derfor viktig med gode sikkerhetsrutiner og erfaring når man benytter teknikken.

Blant alternative teknikker som oppfattes som sikrere er for eksempel åpen tilgang i navlen, såkalt Hasson's teknikk.

Mange operasjoner utføres i dag med kikkhullsteknikk, inkludert fjerning av blindtarm (laparoskopisk appendektomi), operasjon for betennelse eller kreft i tykktarmen (laparoskopisk kolon kirurgi), fedmekirurgi (laparoskopisk gastric sleeve) og operasjoner på lever og bukspyttkjertel (laparoskopisk hepatektomi, laparoskopisk distal pankreasreseksjon).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Dagfinn Sjaastad Karlsen

Kva er eigentleg korrekt skrivemåte? Eg har sett «veress-nål». Mannen som har gitt namn til innretninga, heitte visstnok János Veres(s). Burde vi dermed skriva «Veress’ nål», eller er termen såpass innarbeidd at det er greitt å bruka bindestrek og liten forbokstav?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg har endret tittelen til det jeg tror må bli riktig, nemlig "Veres' nål". I lenken nederst i artikkelen kan man lese om Janos Veres, og det virker som navnet skrives med en s. Jeg er usikker på om det er mest riktig med "Veres' nål" eller "veres-nål", jeg har sendt spørsmålet videre og venter på svar fra andre fagfolk.

svarte Halvard Hiis

Ja! Godt observert. Fiksa.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg