Veress’ nål

Veress’ nål brukes i forbindelse med kikkhullskirurgi. Nålen settes inn i bukhulen for å blåse inn karbondioksid (CO2) som vil blåse opp bukhulen og skape et rom for å gjøre kirurgi.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Veress’ nål er en grov kanyle som benyttes for å føre CO 2-gass inn i bukhulen før kikkhullskirurgi i buken. Det kan være risikofylt å stikke denne nålen blindt inn i bukhulen. Det er beskrevet tilfeller hvor det er stukket hull på tarm og hovedpulsåren (aorta) med en slik nål. Det er derfor viktig med gode sikkerhetsrutiner og erfaring når man benytter Veress’ nål.

Faktaboks

Etymologi
Navn etter den ungarske legen János Veress (1903–1979).
Også kjent som
Veres’ nål, engelsk: Veres needle eller Veress needle

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Dagfinn Sjaastad Karlsen

Kva er eigentleg korrekt skrivemåte? Eg har sett «veress-nål». Mannen som har gitt namn til innretninga, heitte visstnok János Veres(s). Burde vi dermed skriva «Veress’ nål», eller er termen såpass innarbeidd at det er greitt å bruka bindestrek og liten forbokstav?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg har endret tittelen til det jeg tror må bli riktig, nemlig "Veres' nål". I lenken nederst i artikkelen kan man lese om Janos Veres, og det virker som navnet skrives med en s. Jeg er usikker på om det er mest riktig med "Veres' nål" eller "veres-nål", jeg har sendt spørsmålet videre og venter på svar fra andre fagfolk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg