Waterhouse-Friderichsens syndrom er en alvorlig komplikasjon til generell infeksjon med bakterien Neisseria meningitidis (se meningokokk). Syndromet kjennetegnes av blødninger i huden og binyrene, binyresvikt og sjokk.

Meningokokkene utløser en reaksjon som forbruker koagulasjonsfaktorer og gir generell blødningstendens og petekkier (hudblødninger som ikke lar seg presse vekk ved trykk med for eksempel et kjøkkenglass). På grunn av blødning i binyrene oppstår akutt binyresvikt, og blødningene fører videre til akutt sjokk og sirkulasjonssvikt. Tilstanden kan være vanskelig å behandle, og komplikasjoner fører ofte til døden. Tilstanden sees hyppigere hos barn enn hos voksne.

Tilstanden har fått sitt navn etter Rupert Waterhouse (1873–1958), britisk lege, og Carl Friderichsen (1886–1982), dansk lege.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg