Disseminert intravasal koagulasjon, DIC, er når strømmende blod koagulerer og kan tilstoppe mikrosirkulasjonen i flere organer. I alvorlige tilfeller kan dette føre til organsvikt og blødningstendens fordi viktige koagulasjonsproteiner og trombocyttene etter hvert brukes opp. Av denne grunn kalles DIC også forbrukskoagulopati.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk disseminated intravascular coagulation, forkortelse DIC
Også kjent som

disseminert intravasal koagulasjon, forbrukskoagulopati

Årsaker

Ofte er det et samspill av flere disponerende faktorer som utløser disseminert intravaskulær koagulasjon. En felles faktor er at ved skade av vev eller aktivering av enkelte celletyper stimuleres blodlevringsmekanismen. Når fibrinpropper først er dannet, forsøker kroppen å løse opp proppene ved å aktivere det fibrinolytiske system. Hvis aktiveringen av det fibrinolytiske systemet skyter over målet, kan fibrinolysen dominere sykdomsbildet og føre til en alvorlig blødningstendens.

Hyppige årsaker til disseminert intravasal koagulasjon er kreft med spredning, alvorlige komplikasjoner til fødsel som rifter i morkaken og svangerskapsforgiftning, kirurgiske inngrep med betydelig vevsskade (ortopediske inngrep) og alvorlige infeksjoner.

Akutt oppstått blødningstendens gir mistanke om tilstanden. Typiske funn er lave nivåer i blodet av blodplater og en rekke koagulasjonsfaktorer, deriblant fibrinogen. Det står strid om hvor nyttig det er å hemme blodlevringsmekanismen, fordi en risikerer å øke blødningstendensen. Viktigst er det å behandle grunnsykdommen som har utløst tilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg