Disseminert intravasal koagulasjon, DIC, blodlevring i strømmende blod som kan tilstoppe mikrosirkulasjonen i flere organer. I alvorlige tilfeller kan dette føre til organsvikt og blødningstendens fordi viktige koagulasjonsproteiner og trombocyttene etter hvert brukes opp. Av denne grunn kalles DIC også forbrukskoagulopati.

Ofte er det et samspill av flere disponerende faktorer som utløser disseminert intravasal koagulasjon. En felles faktor er at ved skade av vev eller aktivering av enkelte celletyper stimuleres blodlevringsmekanismen. Når fibrinpropper først er dannet, forsøker kroppen å løse opp proppene ved å aktivere det fibrinolytiske system. Hvis aktiveringen av det fibrinolytiske systemet skyter over målet, kan fibrinolysen dominere sykdomsbildet og føre til en alvorlig blødningstendens. Hyppige årsaker til disseminert intravasal koagulasjon er kreft med spredning, alvorlige komplikasjoner til fødsel som rifter i morkaken og svangerskapsforgiftning, kirurgiske inngrep med betydelig vevsskade (ortopediske inngrep) og alvorlige infeksjoner.

Akutt oppstått blødningstendens gir mistanke om tilstanden. Karakteristiske funn er lave nivåer i blodet av trombocytter og en rekke blodlevringsproteiner, deriblant fibrinogen. Det står strid om hvor nyttig det er å hemme blodlevringsmekanismen, fordi en risikerer å øke blødningstendensen. Viktigst er det å behandle grunnsykdommen som har utløst tilstanden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.