Adenosin er et naturlig forekommende stoff i kroppen som også brukes som legemiddel. Blant annet brukes adenosin til å behandle hjerterytmeforstyrrelser, påvise manglende blodtilførsel til deler av hjertet (se adenosinstimulering) og enkelte ganger ved hjerteundersøkelsen EKG.

Adenosin blir kun brukt på avdelinger med spesialkompetanse og god overvåkning.

Virkningsmekanisme

I hjertet starter de elektriske impulsene i sinusknuten som ligger i høyre forkammer, før de brer seg til høyre og venstre forkammer slik at disse trekker seg sammen. De elektriske impulsene fortsetter så til hjertets hovedkamre via AV-knuten (atrioventrikulærknuten) og His bunt.

Adenosin spiller en viktig hemmende rolle i dette ledningssystemet ved at det blokkerer elektriske impulssignaler her og er dermed er med på å regulere hjerterytmen. Adenosin har hemmende effekter på impulsoverledningen i ledningsbaner i AV-knuten.

Bruk

Adenosin brukes til å påvise manglende blodtilførsel (iskemi) til deler av hjertet hos pasienter som ikke er i stand til å utføre tilstrekkelig fysisk aktivitet. Adenosin brukes også i behandling av forbigående anfall med hurtig puls (paroksymal supraventrikulær takykardi) Tidligere ble kalsiumantagonisten verapamil brukt til dette, men adenosin foretrekkes i dag fordi det har en kraftig og kortvarig effekt, samt at det er forbunnet med færre bivirkninger. Adenosin brukes til å konvertere slike hjerterytmeforstyrrelser tilbake til vanlig hjerterytme (sinusrytme).

Bivirkninger

Bivirkningene fra adenosin er lette og raskt forbigående. Nesten halvparten av pasientene som behandles opplever ingen bivirkninger. De vanligste bivirkningene er tungpustethet, rødming og brystsmerter. Mindre vanlige bivirkninger er kvalme, hodepine, svimmelhet og økt puls. Smerter i brystet kan også oppstå ved for eksempel indusert iskemi hvor adenosin brukes til å øke belastningen på hjertet for å påvise manglende blodtilførsel.

Forgiftning eller overdosering av adenosin er sjelden. Alvorlige bivirkninger kan behandles med aminofyllin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg