iskemi

Artikkelstart

Iskemi er lokal blodmangel. Dette kan skyldes at blodårene som fører til vevet, har trukket seg sammen eller ved at de er innsnevret eller tilstoppet på grunn av åreforkalkning (aterosklerose) eller blodpropp.

Faktaboks

Uttale
iskemˈi
Etymologi

av isk- og gresk haima, ‘blod’

Også kjent som
ischemi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev endre bjordal

Skrivemåten ischemi godtas ikke av leksikonet, på tross av at denne skrivemåten er brukt flere steder i leksikonet. Er det slik med andre ord også?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Endre Bjordal. Ischemi ligger inne som alternativt navn i artikkelen. Når jeg søker får jeg dermed opp en henvisningsartikkel til iskemi. <br /><br />Leksikonet vårt er tilrettelagt for firefox, explorer og opera. Vi vil tilrettelegge bedre for chromebrukere den nærmeste måneden. Mulig problemet kan ligge her. <br /><br />Vi bør ha en konsekvent bruk av ischemi/iskemi i leksikonet slik at det lett kan lenkes fra en artikkel til en annen. I dag er det nok noe forskjell mellom artikler skrevet for Store norske leksikon og de som er skrevet for Store medisinske leksikon. Du finner begge på nettstedet. Vi ser nå på hva vi skal gjøre med disse dublettene. Det er fordeler ved å ha ulikt presissjonsnivå, men det er også trøblete om folk blir forvirret av to artikler.<br /><br />Ble du noe klokere?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg