Vaktpostlymfeknutediagnostikk

Ved vaktpostlymfeknutediagnostikk vil man sprøyte inn et radioaktivt stoff eller et fargestoff inn i en kreftsvulst, her i en brystkreftsvulst. Det innsprøytede materialet vil dreneres til lymfeknuter i nærheten. De første lymfeknutene som mottar det innsprøytede materialet er vaktpostlymfeknutene.

Aksilledisseksjon er operativ fjerning av fettvev og lymfeknuter i armhulen. Dette er mest aktuelt i forbindelse med brystkreft og føflekkreft, hvor man er usikker på om kreften har spredt seg til lymfeknutene. Med aksilledisseksjon oppnår man å fjerne lymfeknutene og å undersøke dem med tanke på kreftspredning. Undersøkelse av lymfeknutene gjøres med mikroskop.

Faktaboks

Uttale

aks'illedisseksj'on

Etymologi
av latin axilla, ‘armhule’
Også kjent som

aksillartoalett

Vanligvis er det minst ti lymfeknuter i fettet i armhulen, men det kan være færre eller flere. Operasjonen gjøres enten samtidig som kreftsvulsten i brystet eller i huden fjernes, eller det gjøres som en egen operasjon etter at resultatet fra vaktpostdiagnostikk foreligger.

Operasjonen

Pasienten opereres i generell anestesi (narkose). Ved avslutning av inngrepet legges det inn et dren som fjernes når væskemengden (lymfevæske og blod) på drenet vanligvis er mindre enn 50 milliliter per døgn.

Komplikasjoner

Aksilledisseksjon vil hos én av fem kunne gi ubehag i form av smerte, redusert hudfølelse og hevelse i armen (lymfødem).

Historikk

Før år 2000 ble alle pasientene med brystkreft operert med aksilledisseksjon. Etter at metoden for vaktpostdiagnostikk (sentinel node) ble tatt i bruk fra år 2000, er det behov for langt færre aksilledisseksjoner. Retningslinjene for når aksilledisseksjon skal utføres er også endret. Nå er det kun ca. ti prosent av alle med brystkreft som trenger dette inngrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg