Aktivin er et protein som, på samme måte som inhibin, tilhører en større familie av signalmolekyler, transforming growth factor (TGFβ). Det produseres av granulosacellene i ovariene og i sertolicellene i testiklene, men også i andre vev, og har funksjoner i mange signalveier i mange vev.

Aktivin finnes i flere former: activin A, B, AB, C og E. Det er identifisert 7 typer reseptorer som de kan binde seg til.

Funksjon

I ovariene hos kvinner fremmer aktivin vekst og modning av follikler. Det øker mengden FSH-reseptorer i folliklene. Det fremmer de prosessene som fører til selve eggløsningen. Aktivin produseres i livmorslimhinnen og spiller en rolle i de prosessene som skjer etter eggløsning, og som gjør slimhinnen i stand til å motta et befruktet egg. Aktivin produseres også i placenta, og deltar i reguleringen av celleveksten i den.

Hos menn kan aktivin fremme spermatogenese, det vil si utvikling og modning av sædceller.

Samspill med inhibin

Virkningene av aktivin og inhibin henger nøye sammen. De inngår i et komplisert samspill som regulerer mange reproduktive funksjoner, der det ennå gjenstår mye forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg