Utsnitt av livmorveggen med endometrium.
Adobe Stock.
Lisens: Adobe Stock

Endometrium er slimhinnen som kler innsiden av livmorhulen, bygget opp av enlaget sylinderepitel (lamina functionalis), med et tynnere, underliggende lag, lamina basalis, som har utløpere til muskelfibrene i livmorveggen. Det er bare det 7-8 millimetertykke sylinderepitelet som avstøtes under menstruasjonen.

Faktaboks

Uttale
endomˈetrium
Etymologi
av gresk endon, ‘inne i’, og metra, ‘livmor’

Endometriet er sterkt påvirkelig av kjønnshormonene østrogen og progesteron, og gjennomgår en syklus av vekst, modning og utstøting i hver menstruasjonssyklus. De prosessene som foregår i endometriet i forbindelse med dette, er ennå ikke fullt ut forstått og utforsket. En rekke faktorer som produseres i cellene i endometriet, er med i reguleringen av forandringene i cellene selv, og i styringen av selve menstruasjonsblødningen. Endometriet er også påvirkelig av tilførsel av hormoner utenfra, og har karakteristiske forandringer hos for eksempel p-pillebrukere.

Svangerskap

Under svangerskap endrer endometriet seg på en karakteristisk måte, og får et nytt navn: decidua («det som faller bort»), siden den ved fødselen avstøtes.

Menopause

Når det ikke lenger produseres hormoner i eggstokkene (ovariene) etter menopausen, skrumper endometriet, og menstruasjonsblødningene opphører. Bruker kvinnen hormoner, vokser endometriet igjen.

Endometriose

Det kan forekomme at små mengder av endometriet finnes andre steder i kroppen, utenom livmorhulen, vanligvis i egglederne eller eggstokkene. Cellevevet følger imidlertid den samme syklus, og kan gi betydelige smerter under menstruasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg