Inhibin er et hormon som regulerer cellevekst og cellefunksjon, spesielt knyttet til reproduksjon. Hormonet produseres i testiklene hos menn og eggstokkene hos kvinner, og vil hos begge kjønn hemme produksjonen av hormonet FSH (folikkel-stimulerende hormon) i hypofysen.

Faktaboks

Uttale
inhibˈin

Egenskaper og struktur

Hormonet tilhører en gruppe proteiner beslektet med det veksthemmende stoffet transformerende vekstfaktor β (TGFβ). Inhibin er satt sammen av to polypeptidkjeder (α og β), og finnes i to former (A og B) som har lik α-kjede og forskjellig β-kjede.

Produksjon

Inhibinene produseres både i testiklene hos menn og eggstokkene (ovariene) hos kvinner.

I eggstokkene produseres de av granulosacellene og theca interna-cellene. Nivået av inhibin A begynner å øke i follikkelfasen, har en topp midt i syklus og en ny topp midt i lutealfasen. Nivået av inhibin B begynner å øke ved overgangen fra menstruasjon til follikkelfase, har også to topper, en midt i follikkelfasen og en rett etter LH-toppen. Nivået av inhibin B øker med veksten i follikler og granulosaceller. Det virker hemmende på hypofysens utskillelse av follikkelstimulerende hormon (FSH) og bidrar til at det blir bare en enkelt dominant follikkel i hver syklus.

Hos menn produseres inhibin av sertolicellene i testiklene.

Virkning

Inhibin hemmer FSH-produksjonen i hypofysen hos både kvinner og menn.

Downs syndrom

Nivået av inhibin A i blodet er forhøyet hvis fosteret har Downs syndrom. Årsaken til dette er uklar. Inhibin inngår i noen av screening-testene som kan gjøres i svangerskapet.

Samspill med aktivin

Aktivin er strukturelt beslektet med inhibin, men har motsatte effekter på utskillelsen av FSH og kjønnshormoner. Aktiviner og inhibiner deltar i et intrikat samspill i regulering av mange reproduktive funksjoner, der det ennå gjenstår mye forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg