akutt tubulær nekrose

Nyre. Skjematisk fremstilling av to nefroner med sine bestanddeler på hver side av et samlerør (tubulus).

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Akutt tubulær nekrose (ATN) er en form for akutt nyresvikt som skyldes akutt ødeleggelse av tubulussystemet i nyrene.

Faktaboks

Også kjent som
ATN

Årsaker

ATN er den viktigste årsaken til akutt nyresvikt i sykehus ved siden av nyresvikt forårsaket av blodtrykksfall eller væskeunderskudd. Årsaken er enten dårlig blodforsyning (iskemi) eller toksisk effekt på tubuluscellene.

Vanligvis sees ATN etter lavt blodtrykk over noen tid på grunn av skade, blødning, sepsis eller store operasjoner, men røntgenundersøkelse med intravenøs kontrast kan også gi ATN hos særlig disponerte individer. Ofte er det en kombinasjon av faktorer som bidrar, og en kombinasjon av iskemi og toksisk skade.

Diagnostikk

Tilstanden er karakterisert av rask stigning i serumkreatinin og oliguri (<500 ml urin/døgn). Anuri (<50 ml/døgn) er sjelden, men nonoliguri (>500 ml urin/døgn) forekommer. Tilstanden må skilles fra prerenal årsak til akutt nyresvikt, da vil nyresvikten gå tilbake ved å tilføre væske. Urinundersøkelse kan bidra til å skille de to tilstandene siden det ved ATN ofte er rikelig med sylindere og tubulusceller, og konsentrasjonen av natrium i urinen er høyere enn ved prerenal årsak.

Ved ATN vil tubuluscellene tapes eller dø blant annet på grunn av manglende oksygenering sekundært til iskemi eller toksisk skade. Tubulus tettes igjen av sylindre (pigment eller celleavfall). Før nyrefunksjonen bedres må tubulusceller regenereres.

Behandling

Behandlingen består først og fremst i å behandle tilstanden som har utløst nyreskaden. Noen ganger vil det være behov for dialysebehandling i en periode. Vanligvis skjer bedringen i nyrefunksjonen raskt, i løpet av én til fire uker, hos noen noe langsommere, men de fleste blir helt nyrefriske.

Forebyggende behandling er særlig aktuelt for å hindre røntgenkontrastindusert nyreskade, ved å sikre at det ikke er væskeunderskudd og ved å bruke så skånsom og lite kontrast som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg