Amylaser, enzymer som i fordøyelseskanalen bryter ned sammensatte karbohydrater (glykogen (dyrisk stivelse) og den plantestivelsen som utgjør hoveddelen av brød, poteter og annen planteføde). Stivelsen spaltes til enklere karbohydrater, dekstriner, og videre til maltose, som kan opptas i blodet gjennom tarmen. Amylaser finnes i spyttet (ptyalin), i bukspyttkjertelens fordøyelsessekret og i tarmsaften. Stivelse lagres i planter som opplagsnæring, og amylaser dannes i plantene når stivelsen skal utnyttes, f.eks. i bygg som spirer (malt, derav navnet maltose). Ved hel eller delvis blokkering av bukspyttkjertelens utførselsgang til tarmen kan amylase gå over i blod og urin. Dette kan påvises ved en amylaseprøve.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.