Amylaser, enzymer som i fordøyelseskanalen bryter ned sammensatte karbohydrater (glykogen (dyrisk stivelse) og den plantestivelsen som utgjør hoveddelen av brød, poteter og annen planteføde). Stivelsen spaltes til enklere karbohydrater, dekstriner, og videre til maltose, som kan opptas i blodet gjennom tarmen. Amylaser finnes i spyttet (ptyalin), i bukspyttkjertelens fordøyelsessekret og i tarmsaften. Stivelse lagres i planter som opplagsnæring, og amylaser dannes i plantene når stivelsen skal utnyttes, f.eks. i bygg som spirer (malt, derav navnet maltose). Ved hel eller delvis blokkering av bukspyttkjertelens utførselsgang til tarmen kan amylase gå over i blod og urin. Dette kan påvises ved en amylaseprøve.

Amylase forekommer både i α- og β-form, som angriper stivelsen på forskjellige steder i molekylet.

Amylase kan produseres fra sopp og bakterier, og brukes industrielt som bakehjelpemiddel for å gi brødet større volum og bedre farge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.