hemoroide

Hemoroide. Indre og ytre hemoroider er utvidete blodkar som buker ut i slimhinnen.

Hemoroide. av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Hemoroide er utvidet vene (åreknute) nederst i endetarmen. Mange har hemoroider uten å merke noe til dem, men enkelte får tyngdefornemmelse, kløe eller smerter i endetarmen.

Faktaboks

Uttale
hemoroˈide
Etymologi
av gresk ‘blodstrøm’

Indre og ytre hemoroider

Slike veneutvidelser tilsvarer åreknuter på bena, men sitter altså innvendig – indre hemoroider – eller akkurat i endetarmsåpningen – ytre hemoroider. De indre sees vanligvis ikke, men kan «fødes» gjennom endetarmsåpningen hvis man trykker på. Hemoroidene er en eller flere myke, blårøde kuler, vanligvis omtrent lillefingerneglstore. De kan imidlertid bli større, og noen ganger vil de trombosere (blodproppdannelse), det vil si at blodet inni dem vil levre seg slik at de blir fastere og eventuelt betente.

Årsak

Hemoroider oppstår ved vedvarende forhøyet trykk i endetarmsvenene. Dette kan skje i forbindelse med svangerskap, hos personer som tilbringer store deler av dagen i sittende stilling, og hos pasienter med treg avføring som må presse hardt på når de er på toalettet. Dette gir forhøyet trykk i bukhulen og derved avløpshinder for blodet som skal dreneres fra endetarmsvenene.

Symptomer

Mange har hemoroider uten å merke noe til dem, men enkelte får tyngdefornemmelse, kløe eller smerter i endetarmen. Hemoroidene kan bli betente, og de kan sprekke og blø. Pasienter med hemoroider har ofte ekstra problemer hvis avføringen er hard, fordi hemoroidene trykkes ut i forbindelse med toalettbesøk. Mange kvier seg dermed for å gå på toalettet, og dette blir lett en ond sirkel.

Behandling

Hvis man har slike problemer med hemoroidene, bør de behandles. Det finnes reseptfrie salver og stikkpiller som inneholder betennelsesdempende og smertestillende stoffer, og dette bør forsøkes først. I tillegg er det viktig med regelmessig, skånsom vask, og å gjøre avføringen mykere. Dersom det ikke fører frem, kan hemoroidene fjernes kirurgisk. Den enkleste løsningen er å klemme av hemoroidestilken med en stram strikk. Da vil hemoroidene etter hvert falle av og forsvinne. I sjeldnere tilfeller må de opereres vekk.

Rektal blødning av andre årsaker

Hemoroider kan forårsake stadige småblødninger, men pasienter som har kjente hemoroider, må ikke uten videre slå seg til ro med at blødninger fra endetarmen alltid skyldes hemoroidene. Disse pasientene kan også ha andre sykdommer som forårsaker slike blødninger, i verste fall kreft, og i denne situasjonen bør en kontakte lege. Dette gjelder først og fremst når blødningsmønsteret endrer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg