Angrepille eller nødprevensjon er en p-pille som kan tas etter et samleie der det er mulighet for uønsket befruktning.

Angrepiller kan kjøpes reseptfritt på apotek. Angrepillen inneholder gestagen, det samme stoffet som finnes i p-piller og i minipiller, men i mye høyere dose. Pillen skal tas så snart som mulig etter samleiet. Går det mer enn 72 timer, avtar sikkerheten, men det er en viss effekt helt opp til fem døgn etter samleiet.

Virkningsmekanismer

Gestagen hemmer eggløsningen, forandrer transporten av egget gjennom egglederen og gjør livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg. På denne måten forhindrer gestagen 75 prosent av de svangerskap som ellers ville oppstått.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme og oppkast. Noen kan få blødningsforstyrrelser. Angrepille bør ikke brukes hvis det er en mulighet for at det allerede foreligger en graviditet, altså at man har hatt ubeskyttet samleie tidligere i samme menstruasjonssyklus. Hvis det ikke er kommet en normal menstruasjonsblødning innen tre uker, bør det tas en svangerskapstest for å oppdage om det likevel skulle foreligge graviditet. Ved feilslag er det ingen kjent risiko for fosterskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg