angrepille

Angrepille eller nødprevensjon er en p-pille som kan tas etter et samleie der det er mulighet for uønsket befruktning. Kan kjøpes reseptfritt på apotek. Angrepillen inneholder gestagen, det samme stoffet som finnes i p-piller og i minipiller, men i mye høyere dose. Skal tas så snart som mulig etter samleiet. Går det mer enn 72 timer, avtar sikkerheten, men det er en viss effekt helt opp til 5 døgn etter samleiet.

Virkningsmekanismer

Virkningsmekanismer: hemmer eggløsningen; forandrer transporten av egget gjennom egglederen; gjør livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg; forhindrer 75 % av de svangerskap som ellers ville oppstått.

Bivirkninger

Bivirkninger: kvalme (23 %), oppkast (6 %), blødningsforstyrrelser. Må ikke brukes hvis det er en mulighet for at det allerede er et svangerskap (ubeskyttet samleie tidligere i samme menstruasjonssyklus). Hvis det ikke er kommet en normal menstruasjonsblødning innen tre uker, bør det tas en svangerskapstest for å oppdage om det likevel skulle foreligge graviditet. Ved feilslag er det ingen kjent risiko for fosterskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg