Angrepille eller nødprevensjon er en p-pille som kan tas etter et samleie der det er mulighet for uønsket befruktning. Kan kjøpes reseptfritt på apotek. Angrepillen inneholder gestagen, det samme stoffet som finnes i p-piller og i minipiller, men i mye høyere dose. Skal tas så snart som mulig etter samleiet. Går det mer enn 72 timer, avtar sikkerheten, men det er en viss effekt helt opp til 5 døgn etter samleiet.

Virkningsmekanismer: hemmer eggløsningen; forandrer transporten av egget gjennom egglederen; gjør livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg; forhindrer 75 % av de svangerskap som ellers ville oppstått.

Bivirkninger: kvalme (23 %), oppkast (6 %), blødningsforstyrrelser. Må ikke brukes hvis det er en mulighet for at det allerede er et svangerskap (ubeskyttet samleie tidligere i samme menstruasjonssyklus). Hvis det ikke er kommet en normal menstruasjonsblødning innen tre uker, bør det tas en svangerskapstest for å oppdage om det likevel skulle foreligge graviditet. Ved feilslag er det ingen kjent risiko for fosterskade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.