Ansiktsplastikk er plastikkirurgiske operasjoner i ansiktet. Det omfatter inngrep på ansiktets hud og bindevev for å bedre funksjon og utseende. Årsaken til at slike inngrep utføres, kan være at huden er skadd av forbrenning eller andre ulykker, deformerende sykdommer (spedalskhet), medfødte misdannelser som leppespalte eller ganespalte, eller et kosmetisk uheldig utseende.

Faktaboks

Uttale
ansiktsplastˈikk.

Ansiktsplastikk kan også utføres for å glatte ut rynker og stramme opp huden (ansiktsløfting) og kalles da kosmetisk kirurgi. Etterundersøkelse av store pasientmaterialer (pasienter med skader) har vist at de aller fleste slike inngrep etterfølges av en betydelig bedring i pasientenes livssituasjon så vel psykisk som sosialt (bedre arbeidsprestasjoner, bedre sosial tilpasning).

Historikk

De eldste kjente beskrivelsene av ansiktsplastiske operasjoner er fra omkring 500- eller 600-tallet før vår tidsregning, da man erstattet en avskåret øreflipp og nese med hud fra pasientens kinn eller panne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg