Antibiotika-assosiert kolitt er kolitt (tykktarmsbetennelse) hos pasienter som får eller har fått antibiotikabehandling. Slik kolitt kan utløses av de fleste antibiotika og er mange steder et økende problem. Eldre mennesker rammes oftest.

Faktaboks

Uttale
antibiˈotika-assosiˈert kolˈitt

Årsak

I de fleste tilfeller skyldes kolitten toksiner produsert av bakterien Clostridium difficile. Antibiotikabehandlingen som pasienten har fått, har forandret og redusert den normale bakteriefloraen i tarmen slik at C. difficile har fått anledning til å formere seg og produsere toksiner.

Symptomer og diagnostikk

Sykdomsbildet preges av diaré, feber og magesmerter, og diagnosen stilles vanligvis ved at man påviser C. difficile-toksin i pasientens avføring.

Behandling

I første omgang består behandlingen i å ta bort det antibiotikum som har utløst problemet, dersom det er mulig. Pasienten tilføres væske og elektrolytter for å erstatte tapet i avføringen. Mange pasienter trenger i tillegg behandling med et antibiotikum som er virksomt mot C. difficile. Til tross for disse tiltak, vedvarer diareen hos enkelte pasienter. Et behandlingsalternativ kan da være å installere normal tarmflora fra en annen person i pasientens tarm for å gjenopprette en tilnærmet normal bakterieflora. Operativ fjerning av tykktarmen har vært nødvendig i noen få tilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg