antibiotika-assosiert kolitt

Artikkelstart

Antibiotika-assosiert kolitt er kolitt (tykktarmsbetennelse) hos pasienter som får eller har fått antibiotikabehandling. Kan utløses av de fleste antibiotika og er mange steder et økende problem. Eldre mennesker rammes oftest. I de fleste tilfeller skyldes kolitten toksiner produsert av bakterien Clostridium difficile. Antibiotikabehandlingen som pasienten har fått, har forandret og redusert den normale bakteriefloraen i tarmen slik at C. difficile har fått anledning til å formere seg og produsere toksiner.

Faktaboks

Uttale
antibiˈotika-assosiˈert kolˈitt

Diagnostikk

Sykdomsbildet preges av diaré, feber og magesmerter, og diagnosen stilles vanligvis ved at man påviser C. difficile-toksin i pasientens avføring.

Behandling

I første omgang består behandlingen i å ta bort det antibiotikum som har utløst problemet, dersom det er mulig. Pasienten tilføres væske og elektrolytter for å erstatte tapet i avføringen. Mange pasienter trenger i tillegg behandling med et antibiotikum som er virksomt mot C. difficile. Til tross for disse tiltak, vedvarer diareen hos enkelte pasienter, og da har enkelte valgt å installere normal tarmflora fra en annen person i pasientens tarm for å gjenopprette en tilnærmet normal bakterieflora. Operativ fjerning av tykktarmen har vært nødvendig i noen få tilfeller.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg