Clostridium

Clostridium er en slekt av grampositive, anaerobe, sporedannende bakterier. Disse bakteriene finnes blant annet i jord og søle.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Clostridium er en slekt av grampositive, anaerobe, sporedannende bakterier. Disse bakteriene er svært utbredt i jord og søle og i tarmen hos mennesket.

Faktaboks

Uttale
clostrˈidium

Mange av artene er uskadelige forråtnelses- og gjæringsbakterier, men flere kan forårsake alvorlige sykdommer. Blant disse er Clostridium tetani som kan forårsake stivkrampe, Clostridium botulinum som kan forårsake botulisme, og Clostridium perfringens som kan forårsake gassgangren.

Clostridium difficile finnes i to hovedformer, hvorav den mest kjente kan gi tykktarminfeksjon (kolitt), oftest i forbindelse med eller etter antibiotikabehandling.

Varmeresistens

Fordi Clostridium-bakterier kan danne sporer er de meget varmeresistente, og har derfor avgjørende betydning for valg av steriliseringsmetoder i kirurgi, bakteriologi og matvareproduksjon. For å være sikker på at sporene også blir drept må man bruke vanndamp av høy temperatur under overtrykk, autoklavering, eller tørr luft på rundt 160 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg