vagitorier

Artikkelstart

Vagitorier er en legemiddelform som inneholder ett eller flere legemidler som er beregnet på innføring i skjeden. De virker lokalt og kalles også for vaginal stikkpille.

Faktaboks

Etymologi
av vagina

Legemiddelform

Vagitorier fremstilles vanligvis ved pressing, støping eller komprimering. De kan ha forskjellige form, men er vanligvis eggformet eller ovale, med passende volum og konsistens som er egnet for innføring i skjeden. Legemidlet er oppløst i en passende grunnmasse som kan være oppløselig i vann eller smelte ved kroppstemperatur. Noen vagitorier er produsert på en slik måte at de frisettes og gir virkning over flere dager. Disse kalles depotvagitorier.

Bruk

Vagitorier benyttes i behandling av for eksempel soppinfeksjoner eller tørre slimhinner. Vagitorier innføres med fingrene eller ved hjelp av en innføringshylse (applikator) i skjeden ved leggetid. Virkestoffet frigis når vagitorien (hardfett) smelter.

Preparater

Et eksempel på vagitorier er østrogenpreparat for underlivsplager. Det brukes av kvinner på grunn av mangel på østrogen i overgangsalderen. Lokalvirkede bakteriedrepende og soppdrepende vagitorier brukes i behandling av skjedekatarr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg