Vagitorier

Vagitorier er en legemiddelform som brukes i skjeden (vagina).

Vagitorier
Av /Shutterstock.
Vagitorier
/Shutterstock.

Vagitorier er en legemiddelform som inneholder ett eller flere legemidler som er beregnet på innføring i skjeden. De virker som oftest lokalt og kalles også for vaginal stikkpille.

Faktaboks

Etymologi
av vagina, 'skjeden'

Legemiddelform

Vagitorier fremstilles vanligvis ved pressing, støping eller komprimering. De kan ha forskjellig form, men er vanligvis ovale med passende volum og konsistens som er egnet for innføring i skjeden. Virkestoffet er oppløst i eller fordelt i form av pulverpartikler i en grunnmasse. Denne grunnmassen består ofte av hardfett som smelter ved kroppstemperatur, men det finnes også grunnmasser som er oppløselig i vann. Noen vagitorier er produsert på en slik måte at virkestoffet frisettes og gir virkning over flere dager. Disse kalles depotvagitorier.

Bruk

Vagitorier benyttes i behandling av for eksempel soppinfeksjoner eller tørre slimhinner. Vagitorier innføres med fingrene eller ved hjelp av en innføringshylse (applikator) i skjeden ved leggetid. Virkestoffet frigis når vagitorien smelter eller løser seg opp.

Preparater

Et eksempel på vagitorier er østrogenpreparat for underlivsplager. Det brukes av kvinner på grunn av mangel på østrogen i overgangsalderen. Lokalvirkende, bakteriedrepende og soppdrepende vagitorier brukes i behandling av skjedekatarr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg