Vagitorier er faste preparater som inneholder ett eller flere legemidler som er beregnet på innføring i skjeden. De virker lokalt og kalles også for vaginal stikkpille.

Vagitorier fremstilles vanligvis i egnet form ved pressing, støping eller komprimering. De kan ha forskjellige form, men er vanligvis eggformet, med passende volum og konsistens som er egnet for innføring i skjeden. Legemidlet er oppløst i en passende grunnmasse som kan være oppløselig i vann eller smelte ved kroppstemperatur. Noen vagitorier er produsert på en slik måte at de gir virkning over flere dager. Disse kalles depotvagitorier.

Vagitorier benyttes i behandling av for eksempel sopp eller infeksjon i underlivet og som hormonerstatningbehandling. Vagitorier innføres med fingrene eller ved hjelp av en innføringshylse (applikator) i skjeden ved leggetid.

Et eksempel er Ovesterin som er et østrogenpreparat for underlivsplager. Det brukes av kvinner på grunn av mangel på østrogen i og etter overgangsalderen. Lokalvirkede bakteriedrepende midler som Dalacin og Flagyl brukes i behandling av skjedekatarr. Soppinfeksjoner i skjeden forårsaket av gjærsoppen Candida kan behandles med vagitoriet Pevaryl. Markedsført vagitorie i Norge som man kan få kjøpt uten resept er Lactal Balance, som er forebyggende mot illeluktende utflod og irritasjon i underlivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.